Projekat Nine Đurđević: Umetnička priča o suicidu i o tome kako život uvek ide dalje 1Rad Nine Đurđević, privatna arhiva

Umetnica Nina Đurđević sutra će otvoriti svoju izložbu „Odlučna“ u KC Grad. Izložba ć biti otvorena do 30. oktobra.

Svojim umetničkim projektom Odlučna Nina Đurđević uhvatila se u koštac s temeljnim ljudskim nagonom.

Onim za život, odnosno nagonom za smrt, kao i temeljnom ljudskom sposobnošću po kojoj se razlikujemo od ostalih živih bića, a to je svest da su nam život i smrt u našim rukama, da su prisutni istovremeno i da smo sami u mogućnosti odlučiti se za jedno, ili za drugo. Da na kraju krajeva na to imamo pravo.
Najjednostavnije rečeno Nina Đurđević fotografisala je osobe koje su preživele pokušaj samoubistva i koje su danas u stanju o svom iskustvu govoriti javno.
Specifičnost projekta Nine Đurđević upravo je u tome što polazište ima u čoveku, stvarnoj osobi i njenom konkretnom iskustvu. Autorka svim portretisanima i svakoj njihovoj pojedinačnoj misli, strahu ili dvojbi prilazi otvoreno i s potpunim poštovanjem. Sa svakim provodi vreme, onoliko koliko je potrebno, sa svakim razmenjuje ne samo reči već neizbežno i energiju, koju preuzima, svladava manje ili više uspešno, što je sve jasno vidljivo na fotografijama. Sve su fotografije izuzetno intenzivne, no svaka je drukčija, jer je svako iskustvo drukčije ili tačnije rečeno sa svakom osobom uspostavljen je jedinstven odnos. Svaki od njih prošao je drukčiji put s Ninom i sa sobom samim pre no što je pristao biti deo projekta, i pre no što je uzajamno poverenje uspostavljeno. Neki su na putu i odustali.
Delovi razgovora snimljeni su i kolažirani u audio-instalaciju koja je sastavni deo projekta i čiji je zvuk nadopunjen snapshot fotografijama autorkine svakodnevice. Isečci, komadići koji potvrđuju život koji, bez obzira na sve, uvek ide dalje. Deo izložbe čine i autoportreti.
Nina Đurđević rođena je 8. marta 1980. u Brežicama, Slovenija. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ulupuh-a i Hrvatske zajednice samostalnih umetnika. Redovno izlaže od 1998. godine i do sada je ostvarila četrdesetak skupnih i samostalnih izložbi.
Izložba će biti otvorena u ponedeljak 24.10. u 20h u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, a može se posetiti svakodnevno do 06.11. od 16h do 21h.

 

Telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu
Broj 0800/309-309, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari