Prolaz za andegraund 1

U prolazu prema Jevremovoj ulici, kod poslastičarnice „Višnja“, urađen je mural posvećen Miomiru Grujiću Fleki.

To je deo projekta Kulturnog centra Šabac koji finansira Ministarstvo kulture, a uskoro će biti postavljena i spomen ploča.

Igor Marsenić, član Gradskog veća, ukazao je na veliki značaj da se javni prostor obeleži stvaraocima kulture i umetnosti kao što se to radi u Beogradu i Novom Sadu. Od jadikovki nema ništa moraju se stvarati i osvajati prostori za kulturu i umetnost. Ovo je aktivan način učešća u identitetu grada i to je stalna nadgradnja, a rečita je poruka“Ko tebe autoritetom- ti njega identitetom“. Katarina Janković, urednica u KCŠ i autorka projekta, podsetila je na delo Miomira Grujića Fleke kao multimedijalnog umetnika koji je obeležio osamdesete i devedesete godine u Šapcu i Beogradu. Na ovaj način podstiče se kreativnost i individualnost. Đurađ Stevanović, akademski slikar, rekao je da sam do skoro nije znao za Miodraga Grujića i da se kroz ovaj frekventan prolaz podsećamo koliko je on značio ne samo za Šabac nego i za andergraund kulturu na ovim prostorima.

Za realizaciju ovog projekta KCŠ Ministarstvo kulture izdvojilo je 900.000 dinara, a ovo je jedan od desetak murala u Šapcu koji je urađen u poslednje vreme. U Narodnom muzeju 20. novembra biće priređena izložba slikarskih radova Miomira Grujića, dok je u KCŠ predviđena postavka „Fleka: Zvuk Znak Zrak“.

Po njemu snimljen film „Crni bombarder“

Miomir Grujić Fleka rođen je 1954. godine u Šapcu i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata u Domu omladine. Klub Rupa, u kome je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor čuvenog kluba“Akademija“ u Beogradu. Tokom devedesetih godina, kao autor emisije „Šišmiš“ na radiju B 92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske andergraund scene. Autor je multimedijalnih projekata Urbazona i Trotorok. Po njemu je snimljen kultni film „Crni bombarder“. Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je kompleksna umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari