Promocija autobiografije Negotinke kao svedočanstvo o vremenu u kome je živela 1Foto: Narodna biblioteka Negotin

Milica Mica Miletić, rođena Negotinka, koja je živela u Kruševcu i Beogradu u prošlom veku, svojim autobiografskim zapisima oslikala je dva svetska rata, život u okupaciji, ali i detinjstvo u Negotinu, školovanje u likovnoj školi Riste i Bete Vukanović. Umesto potomstva, najbližim rođacima ostavila je rukopis i slike, koji su zahvaljujući angažovanju negotinske Narodne biblioteke i saradnji sa Muzejem u Kruševcu publikovani u knjizi “Moj životni put”.

Ministarstvo kulture prepoznalo je značaj projekta “Životni put Mice Miletićeve” i pružilo finansijsku podršku za štampanje knjige i priređivanje izložbe njenih likovnih radova, koji će negotinskoj publici biti predstavljeni u četvrtak, 19. maja, saznaje Danas od direktora Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu, Milorada Grbovića.

Milica Mica Miletić ( 1890 – 1972) bila je dete predsednika Okružnog suda u Negotinu Milana Miletića. Obrazovana za to vreme, radila je kao državni službenik, pohađala školu slikarstva kod Riste i Bete Vukanović, bila član ženskog feminističkog društva.

– Svojim bližnjima, direktnih potomaka nije imala, kao zaostavštinu je ostavila svoju biografiju u rukopisu, kao i crteže. Taj rukopis na 88 stranica svedočanstvo je ne samo o njenom životu, već slika događaja čiji je bila savremenik. Opisala je Majski prevrat, život u okupaciji u vreme Prvog svetskog rata, Beograd u vreme ubistva Aleksandra Karađorđevića u Marseju, Drugi svetski rat. Rukopis se završava 1944. godine – ispričao nam je Milorad Grbović.

Rukopis čiju je fotokopiju imala, original se inače nalazi u Muzeju u Kruševcu, počela je da priređuje Vesna Miletić, unuka Milice Miletić. Uobličen je u knjigu “Moj životni put” u saradnji sa negotinskom Narodnom bibliotekom i postao svedočanstvo jednog vremena.

– Osim rukopisa u knjizi se nalaze fotografije, dokumenta. Opremili smo je i dodatnim informacijama, crtežima koji prate vreme i život Milice Miletić. Vesna Miletić, koja živi u Sloveniji, darovala je Muzeju Krajine u Negotinu preko 20 crteža Milice Miletić nastalih dvadesetih godina prošlog veka, među kojima je i crtež Bukova i ovi radovi stari stotinu godina čine izložbu koja će istovremeno sa knjigom biti predstavljena publici u Negotinu – kazao je Milorad Grbović za Danas.

Promociju knjige “Moj životni put” i izložbu radova Milice Miletić u okviru “Majskih svečanosti” organizuju Narodna biblioteka “Dositej Novaković” i Muzej Krajine u Negotinu u četvrtak, 19. maja u Galeriji Mokranjčeve kuće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari