Promocija Bećkovićeve knjige u Požarevcu 1Matija Bećković čita svoje stihove: Požarevac

U Centru za kulturu u Požarevcu održana je promocija knjige pesama „100 mojih portreta“ autora Matije Bećkovića, u izdanju „Večernjih novosti“.

U svojoj knjizi autor na poetski način govori o ljudima koji su uticali na njegov život, od Meše Selimovića, Branka
Ćopića, Dobrice Ćosića, preko Duška Radovića, Vaska Pope, Emira Kusturice, pa do Tesle, Milankovića, Njegoša, Karađorđa. „Mnogo su veće bile šanse da završim u „Zabeli“, nego u Centru za kulturu“, rekao je šaljivo na početku promocije Bećković i time izazvao smeh i  veliki aplauz publike.

Prva pesma koju je poznati pesnik pročitao zvala se „Vlajko iz Glibovca“. Pitao sam se da li zaista postoji to
selo. Na jednoj književnoj večeri u Beču, posle čitanja te pesme, prišao mi je čovek i rekao da je on iz Glibovca. Zamolio me je da potpišem primerak knjige za njihovu seosku biblioteku – prisetio se Bećković.

O njegovoj knjizi, ali i o njemu kao piscu, nadahnuto je govorila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu.

„Vezujući život i pesništvo, izgrađivao je svoj svet i sebe samog. Govor o Matiji je govor o jeziku, izmaštanom i zapisanom. Knjiga koju danas predstavljamo svedoči o Bećkovićevoj osobenosti i misaonosti. Umesto
memoara, dobili smo žive slike fenomena koji su gradili njegovu ličnost“, istakla je direktorka.

U muzičkom delu programa dve numere izvela je Sofija Perić, uz pratnju magistra harmonike i profesora u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, Saše Parića. Promociju u Požarevcu zajedno su organizovali Centar za kulturu i Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari