Promocija digitalnog portala ,,Meksiko u štampi Srbije" i proslava 75 godina prijateljstva sa Meksikom 1Foto: Aleksandra Pavlović

U svečanoj sali na prvom spratu Univerzitetske biblioteke ,,Svetozar Marković“, danas je održana promocija digitalnog portala ,,Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“.

Izložbu je otvorio dr Adam Sofronijević pozdravljajući sve prisutne i zahvaljujući se posebno Ambasadi Meksika i ambasadoru Meksika u Srbiji, Njegovoj ekselenciji Karlosu Isauru Feliks Koroni.

Na digitalnom portalu ,,Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ nalazi se 353 članka iz perioda od 1844. do 1953. godine, a na samoj izložbi na panoima su prezentovani najzanimljiviji članci, kako je naglasio Sofronijević. On je dodao da bogatstvo odnosa Srbije i Meksika seže još u sredinu 19. veka i dao reč ambasadoru.

Promocija digitalnog portala ,,Meksiko u štampi Srbije" i proslava 75 godina prijateljstva sa Meksikom 2
Foto: DanasOnline

Pozdravljajući goste i zahvalivši se prisutnima, a posebno Univerzitetskoj biblioteci i timu koji je radio na izložbi, ambasador je izjavio: ,,Ova izložba je veliko blago, ne samo za građane i akademike već je blago odnosa Meksika i Srbije koje danas proslavlja 75 godina. Za Meksiko je ovo važna proslava jer je ovo proslava prijateljstva koje neprekidno traje“.

Kao primer tog prijateljstva, ambasador je naveo podršku koju Meksiko pruža Srbiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom Kosova (Meksiko je trenutno izabrana članica SBUN).

„Pravi prijatelji su uvek tu, i u dobru i zlu“, zaključio je na kraju ambasador.

Na panoima su se videle i teme slikarke Fride Kalo i njenog supruga, slikara Dijega Rivere koji su imali blisko prijateljstvo sa Lavom Trockim kao i istorija Meksika i Srbije u vreme Austrougarske.

Diplomatski odnosi su ozvaničeni u vreme kada je postojala Jugoslavija, a prijateljstvo ove dve države seže u 19. vek kada je Srbija bila kraljevina i od tada se nastavlja, pa do danas. Izložba prikazuje korene tog prijateljstva, njegovu istoriju i tradiciju a proslavlja kontinuitet istog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari