Promocija publikacije "Arheologija Muzeja Krajine" večeras na letnoj pozornici Biblioteke u Kladovu 1Korice publikacije

Muzej Krajine u negotinu osnovan je 1934. godine kao izraz želje samih Negotinaca za prikupljanjem i čuvanjem starina u ovom delu Srbije.

Predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih ustanova zaštite u nas, koja u svom dugom trajanju od više od osam decenija baštini mnogobrojna istorijsko-umetnička dela širokih oblasti, karakterističnih za ovo područje naše zemlje. U tom svetlu arheološki predmeti, arheolozi i arheologija kao nauka okosnica su utemeljenja Muzeja Krajine, a danas su u suštini njegovog postojanja, zapisla je u predgovoru publikacije „Arheologija Muzeja Krajine“ Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Ovu publikaciju zajedno sa dr Pericom Špeharom, vanrednim profesrorom sa Filozofskog fakulteta u Beogradu predstaviće večeras na letnjoj pozornici Biblioteke u Kladovu autor Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine.

-Arheologija Muzeja Кrajine, sa katalogom najznačajnijih predmeta iz praistorijske, antičke i srednjevekovne zbirke je prva publikacija muzeja, kojom se široj javnosti prezentuje bogat arheološki fond naše ustanove. Knjigom je obuhvaćen istorijat arheoloških istraživanja na prostoru koji svojom jurisdikcijom pokriva Muzej Кrajine u Negotinu, nastanak prvih arheoloških zbirki i formiranje arheološkog fonda muzeja- kaže za Danas autor Gordan Janjić.

Arheolog po obrazovanju, a muzealac po opredeljenju, Janjić kao iskusni poznavalac arheologije prilazi tumačenju zadate teme, imajući u vidu dva osnovna aspekta: formiranje arheološke zbirke muzeja kroz istorijat arheoloških istraživanja i katalošku prezentaciju arheoloških predmeta, ocenila je pored ostalog Bojana Borić Brešković.

Prema njenim rečima prepoznatljivo je da je autor uložio veliko znanje, vreme i trud radeći na publikaciji i ostvario zadati cilj. A cilj je bio da se na odgovarajući način predstavi bogato arheološko nasleđe Muzeja Krajine, geografski prostor o kome se Muzej stara i ne samo to.

-Ova publikacija treba da nas podseti koliko dugujemo svim arheolozima koji su svojim radom kao istraživači ili kao kustosi arheološke zbirke muzeja, doprineli razvoju arheologije i arheološkog fonda Muzeja Krajine u njegovom osamdesetšestogodišnjem postojanju. Ujedno prezentovanjem predmeta iz arheološke zbirke ovim putem, Muzej ispunjava jedan od svojih primarnih zadataka u okviru zaštite kulturnih dobara – objašnjava Gordan Janjić koji u negotinskom Muzeju radi duže od tri decenije.

Knjiga Arheologija Muzeja Кrajine namenjena je i stručnoj i široj javnosti, s obzirom da je izvor brojnih dragocenih informacija za muzejske stručnjake i istraživače i omogućava bolji uvid u arheooški fond Muzeja, a čitaocima pruža priliku, pored ostalog, da sazanju interesantne detalje vezane za istoriju arheoloških istraživanja. Organizator ovog zanimljivog kulturnog dešavanja je Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari