Promocija romana "1997" Kristija Pinderija i prve prozne knjige u izdanju "Pobunjenih čitateljki" 1

Predstavljanje romana „1997“ albanskog autora i kvir aktiviste Kristija Pinderija održaće se u subotu, 24. juna, sa početkom u 18 časova u Prajd info centru (Kralja Milana 20) u Beogradu.

Roman „1997” prva je prozna knjiga koju izdaje kolektiv književnih kritičarki Pobunjene čitateljke, čiji je fokus usmeren na feminističku i kvir književnost.

Na promociji će učestvovati autor Kristi Pinderi, prevodilac sa albanskog Đorđe Božović i urednica izdanja Irena Jovanović.

Radnja romana postavljena je u vreme oružane pobune koja je zahvatila Albaniju 1997. godine.

Kroz autofikcionalni kvir bildungsroman mladi gej pripovedač donosi sirovu perspektivu na traume i nasilje kojima su stanovnici Pogradeca bili izloženi.

Fragmenti sećanja verno prikazuju detinjstvo i odrastanje mladića u gradu na obali Ohridskog jezera.

„1997” se ističe svojom jedinstvenom perspektivom, često na potresan i eksplicitan način suočavajući nas sa različitim oblicima nasilja nad LGBTQ+ osobama, kao i drugim diskriminisanim zajednicama poput dece, žena, starih i siromašnih.

Ova knjiga posebno naglašva njihove perspektive i iskustva, jer su ove zajednice često nevidljive u književnom korpusu.

Kroz vremenske skokove, čitaoci i čitateljke biće vođeni kroz različite faze odrastanja naratora i junaka – od traumatičnog detinjstva i adolescencije, do odraslog doba.

Prva seksualna i romantična iskustva neraskidivo su povezana sa nasiljem, dok kasnije događaje prati život pripovedača koji je uspeo da izbori određene prostore slobode.

Samo pisanje knjige takođe se doživljava kao deo tog procesa borbe.

U središtu ove borbe je i porodica – posebno baka, deda i samohrana majka, koja je hrabro napustila nasilnog supruga uprkos pritiscima okoline.

Iskustvo žena u suprotstavljanju patrijarhalnoj zajednici postaje izvor inspiracije, ali i analogno iskustvu pripovedača u teškom procesu oslobođenja.

Ova knjiga posvećena je majci autora, koja je među prvim majkama u Albaniji javno podržala LGBTQ+ zajednicu.

„Na kraju, ali ne i manje važno, aktivizam za LBGTQ+ prava jedno je od pripovedačevih prostora delovanja i otpora.

Podrška objavljivanju ove knjige u Albaniji došla je upravo od aktivistkinja i aktivista za ljudska prava i na poseban način afirmiše poverenje u pobunu kroz književnost.

Tu pobunu sa albanskog jezika ovog puta prevodimo u nadi da će roman ovde nastaviti da prekoračuje granice i doprinese borbi protiv diskriminacije”, navode Pobunjene čitateljke.

Ova publikacija nastala je uz finansijsku podršku Evropske Unije, kroz projekat READ. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost UG Pobunjene čitateljke i ne izražava nužno stavove EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari