Prosefest od 25. do 28. septembra u Novom Sadu 1Foto: KCNS

Međunarodni festival proze Prosefest, 12. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. do 28. septembra ove godine.

Tim povodom, na konferenciji za novinare u Klubu Tribina mladih, govorili su: Đorđe Pisarev, pisac, esejista, novinar i PR festivala, Dragana Bošković Tomić, profesorka književnosti u gimnaziji „Svetozar Marković“, i Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS. Takođe, konferenciji su prisustvovali i učenici gimnazija: „Jovan Jovanović Zmaj“, „Isidora Sekulić“, „Svetozar Marković“ i „Laza Kostić“ koji će se u narednim sedmicama pripremati za razgovore sa piscima.

Predstavljajući najnovije izdanje popularnog festivala čiji je prepoznatljivi moto „Zauzmi pozu, čitaj prozu“, Đorđe Pisarev, PR festivala, rekao je da su na prethodnim festivalima gostovali mnogi pisci sa različitih kontinenata.

– Ovoga puta, pažnja je usmerena na prozu iz regiona. Odabrali smo autore, vrhunske prozaiste koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac – kazao je Pisarev i dodao da je specifičnost ove manifestacije u tome da se u festival uključi i publika, „jer koliko su nam važni autori, toliko nam je bitna i čitalačka publika“.

Deo te festivalske publike su i novosadski gimnazijalci, a taj dodir mlade čitalačke publike sa živim piscem, po oceni profesorke Dragane Bošković Tomić, veoma je dragocen, jer, kako je istakla, nema boljeg načina za podsticaj čitanju od onoga kada vam pisac ušeta u učionicu.

Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS, najavio je da će na predstojećem festivalu učestvovati šest pisaca: Miljenko Jergović (BiH), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), Enes Halilović (Srbija), čije dve prozne knjige u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju, Srđan Srdić (Srbija), koji je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, i Radivoj Šajtinac (Srbija), jedan od iskusnijih naših pisaca. Mamula je zahvalio izdavačima (Geopoetika, Albatros, Buka…), jer su za potrebe festivala ustupili knjige koje će gimnazijalci čitati.

– Bitno je i da smo festival izmestili po prvi put na sam početak školske godine i mislim da ćemo taj koncept zadržati i ubuduće, uz pokušaj da učenicima nabavimo knjige koje će čitati tokom raspusta kako bi se što bolje pripremili za festival – kazao je Mamula.

Tokom tri dana festivala pisci gostuju u novosadskim gimnazijama gde razgovore sa njima vode srednjoškolci, koji takođe učestvuju i na večernjim programima koji su za širu javnost u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Nagrada „Milovan Vidaković“

Ime ovogodišnjeg laureata nagrade Prosefesta koja nosi ime začetnika srpskog romana Milovana Vidakovića (1780-1841), kako je najavljeno, biće saopšteno neposredno uoči festivala. Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog priznanja su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari