Protiv povratka u varvarstvo 1Foto: Fonet TV

Srpski PEN centar, koji tokom cele druge polovine 20. veka, u vreme socijalističke Jugoslavije, borio protiv cenzure i zabrane knjiga, progona, hapšenja i zatvaranja pisaca, sada gotovo da nema takve zadatke, jer je vlast shvatila kako može da osujeti knjigu i bez hajke.

Zato nije slučajno to što 30 godina u Srbiji ne postoji književni život. Knjiga je zatvorena u rezervat – to što se piše niko ne čita, a  narod sve više liči na ono što što mu se daje da čita i gleda – tabloide i rijati programe.. Eliotova misao da „narod kome više nije stalo do literarnog nasleđa postaje varvarski“ deluje bledo u odnosi na naš povratak u varvarstvo pripreman sveobuhvatnije. S toga Srpski PEN treba da u svom delovanju da sve ovo uzme u obzir – poručio je, između ostalog, akademik Ljubormir Simović u svom obraćanju na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije povodom 90 godina postojaja Srpskog PEN centra.

On je podsetio da se „dokazivanje vlasti džinovskim panoima da u Srbiji nema cenzure  pokazalo kao elika kolektivna poternica“. Akademik Simović je ukazao i na zabrinjavajuće niske tiraže knjiga, zabrinjavajuće stanje u srpskom jeziku koje bi moglo da ima katastrofalne političke posledice, problem najznačajnih beogradskih muzeja koji su više od 10 godina zatvoreni, problematčne privatne univerzitete na kojima plagijati „cvetaju od master radova do doktorskih disertacija“ dok „vlasnici kupljenih diploma i plagijatori bez problema dolaze do najvišh položaja“. Takođe je skrenuo pažnju i na „dva spektakularna projekta vlasti – prokopavanje kanala Dunav – Egejsko more o kom ideja tinja još samo na Andrićevom vencu i „Beograd na vodi“, kome su se usprotivile arhitektonska struka, ekonomisti i pravnici,  koji upozoravaju da se ugovorima potpisanim sa Ujednjenim Arapskim Emiratima krše zakoni i Ustav Srbije“.

U okviru obeležavanje jubileja Srpskog PEN centra sinoć je posle svečane akademije, na kojoj su govorili i ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, upravnik NBS Laslo  Blašković, predsednici Srpskog i Slovenačkog PEN-a Vida Ognjenović i Marjan Strojan, održano međunarodno pesničko veče sa 12 pesnika iz Srbije i regiona, te otvorena izložba o istoriji Srpskog PEN-a. Ministar Vukosavljević je naglasio da ovaj jubilej pokazuje „šta znači imati ljude  koji su spoosobni da uhvate korak sa svetom i često idu ispred njega, ali i opstati u vremenima koja su mrvila mnoga društva i udruženja“.

Povodom jubileja, u sedištu Srpskog PEN centra danas počinje dvodnevna Regionalna konferecija na temu „Književna kritika na ispitu vremena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari