Prva dramatizacija poznatog romana 1Foto: Wikipedia

U Srpskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom potpisivanja protokola o saradnji ove institucije sa Vladimirom Pištalom, književnikom, predavačem svetske i američke istorije u SAD, dobitnikom NIN-ove nagrade 2009. godine.

Ovim protokolom o saradnji Vladimir Pištalo je Srpskom narodnom pozorištu ustupio prava na dramatizaciju romana „Milenijum u Beogradu“ (IK „Agora“, Zrenjanin-Novi Sad), koju će uraditi književnik Nenad Šaponja. Predstava po ovom romanu trebalo bi da zaživi na pozorišnim daskama u idućoj sezoni u SNP.

Potpisivanju su prisustvovali, pored Vladimira Pištala i Nenada Šaponje, i Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, Milovan Filipović, v.d. direktora Drame SNP-a i Zoran Subotički, pomoćnik upravnika za programsku delatnost. Nenad Šaponja je naglasio da je ovaj roman zapravo prekretnica u promišljanju celokupne srpske produkcije i da će ovo biti prva dramatizacija ovog romana. „Tema romana je priča koja je priča svih nas i naših generacija. Zanimljiv je i jezik kojim Pištalo piše, koji je posve neuobičajen a sama ekspresija neverovatna i nesvakidašnja“, rekao je Šaponja i podsetio da je jednom prilikom, povodom otvaranja manifestacije Molijerovi dani, Paskal Delpeš, direktorka Francuskog instituta, naglasila da upravo knjiga „Milenijum u Beogradu“ predstavlja obaveznu lektiru francuskim diplomatama koji dolaze na dužnost u neku od zemalja na Balkanu.

Vladimir Pištalo spomenuo je jednu od tema koje roman obrađuje, a to je priča „o vremenu koje smo donekle zaboravili, ili skrajnuli u uglove sećanja, o vremenu u kojem nas politika nagoni na pregrupisavanje, odnosno opredeljivanje između siromašnih kategorija, između malobrojnih izbora od kojih nijedan nije onaj pravi“.

Postavljanje romana „Milenijum u Beogradu“ moglo bi, prema rečima Nenada Šaponje, da predstavlja prekretnicu avangardnog srpskog teatra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari