mali princfoto wikipedia

U Parizu je otvorena izložba na kojoj je prvi put u Francuskoj predstavljen rukopis kultnog dela „Mali princ“ pisca i avijatičara Antoana de Sent-Egziperija.

Izložba „U susret Malom princu“, koja će trajati do 26. juna u Muzeju primenjene umetnosti, biće puna dokumenata koje je rukom napisao Sent-Egziperi.

„Mali princ“ je napisan 1942. godine, dok je pisac živeo u SAD. Sent-Egziperi je napustio SAD godinu dana kasnije, a rukopis je predao prijateljici, novinarki Silviji Hamilton. Ona je 1968. godine rukopis prodala njujorškom muzeju „Morgan Library & Museum“. Ta kulturna ustanova pozajmila je rukopis sa originalnim crtežima na kojem je čuvena slika Malog princa koji sedi na asteroidu.

Avijatičar, koji je sa 44 godine nestao tokom misije na Mediteranu u julu 1944. godine, nije doživeo objavljivanje dela i svetski uspeh svoje priče.

Knjiga „Mali princ“ je prevedena na 250 jezika i prodata u 145 miliona primeraka, čime je postala jedna od najprodavanijih u svetu. Prema njoj je 1974. snimljen američko-britanski igrani film, četiri godine kasnije i japanska TV-serija, a bilo je i muzičko-scenskih dela s tom temom.

Sent-Egziperi je pored „Malog princa“ napisao i romane „Avijatičar“, „Pravac jug“, „Noćni let“, „Zemlja ljudi“, „Smisao života“ i „Citadela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari