Prvu nagradu za scenario dobio film "Pored mene" 1

Prvu nagradu za scenario ovogodišnjeg jubilarnog, 40. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji žiri je dodelio Stevanu Filipoviću i Mileni Bogavac za scenario filma „Pored mene“.

Pozorišni reditelj i dramski pisac Nebojša Bradić, predsednik ovogodišnjeg žirija naveo je u obrazloženju da „autori analiziraju odrastanja adolescenata u školskom sistemu kroz pojedinačne sudbine junaka koje reflektuju socijalne grupe i društvo u celini“.

„Film uspostavlja široku i neposrednu komunikaciju sa generacijama koje se u njemu prepoznaju“, ocenio je žiri u kojem su pored Bradića bili Predrag Perišić, dramski pisac i scenarista i Goran Radovanović, filmski reditelj i scenarista.

Drugu nagradu dobili su Nikola Ljuca i Staša Bajac za scenario filma „Vlažnost“ u kojem, prema oceni žirija, „autori skidaju maske sa idelalizovame slike savremenog braka i porodice razbijajući konvencije i pomerajući granice slobode“.

Mladi scenarista Stevan Filipović rekao je za FoNet da je izuzetno srećan što je festival, koji se bavi filmskim scenarijom, prepoznao da je ekipa filma „Pored mene“ upravo u scenario uložila najviše ljubavi i entuzijazma.

„Proces rada je bio nespecifičan i odstupali smo od obrazaca klasične dramaturgije, lepo je što je baš to vrednovano, a naravno, drago mi je što sam kao koscenarista u filmu Mirjane Karanović „Dobra žena“, uz Miru i Darka Lungulova nagrađen i trećom nagradom ovog festivala“, rekao je Filipović, izrazivši nadu da će oba filma imati divan festivalski i bioskopski život.

U obrazloženju nagrade za film „Dobra žena“ žiri navodi da su se autori hrabro suočili sa traumama naše bliske prošlosti, dovodeći u pitanje prihvaćena gledišta i sudbine.

Film „Pored mene“, kako objašnjava Filipović, koji je film i režirao, bio je neka vrsta eksperimenta na Akademiji umetnosti, kada ga je Mirjana KaraNović pozvala da kao reditelj radi sa mladim glumcima.

Razgovarao je o iskustvima mladih glumaca u srednjoj školi o njihovom mikro svetu, zapisujući crtice iz tih priča, na osnovu kojih je Filipović kasnije skicirao likove za portret jedne generacije.

Nedugo zatim video je predstavu „Muškarčine“ koju je Milena Bogavac radila sa mladim naturščicima na sličan način, jer su oni bili kokreatori tog sadržaja.

Počeli su rad na zajedničkom scenariju, glumci su čak u jednom trenutku bili izolovani od interneta i mobilnih telefona na šta su, kako je rekao Filipović, burno reagovali, da bi na kraju došli do autentičnog portreta njihove generacije.

Nagrade će dobitnicima večeras u 20 časova biti svečano uručene na Letnjoj pozornici koja nosi ime Danila Bate Stojkovića, čime će ovogodišnji festival, koji je u zvaničnoj konkurenciji imao 16 domaćih filmova i zvanično biti zatvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari