Publika uživala u komediji „Noćna straža“ 1Foto: Pozorište Zaječar

„Likovi su pripadnici generacije čija je religija komfor i udobnost“, reči su Borisa Liješevića, reditelja predstave „Noćna straža“ Fedora Šilija, u izvođenju beogradskog Ateljea 212, koju je zaječarska publika gledala treće festivalske večeri „Dana Zorana Radmilovića”.

Kako se navodi u saopštenju teatra, u predstavi uloge tumači deset glumaca, koji su oduševili zaječarsku publiku. Igraju: Nenad Ćirić, Jelena Đokić, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Gordan Kičić, Gorica Popović, Jelena Stupljanin, Bojan Žirović, Tamara Dragičević i Stefan Bundalo. Scenograf je Valentina Popržan, a kostimograf Dragana Lađevac Brkić.
Radnja komada smeštena je u tridesete godine prošlog veka, likovi su uglavnom na ovaj ili onaj način dekadentni pripadnici bogatijeg sloja društva, a kroz preplitanje njihovih karaktera i životnih priča, između ostalog, o
dslikava se svojevrsna zakonomernost kako se upravo kad se čovek uznese u procvatu i uspehu (ili u onom što on takvim vidi) stvara klica propasti.

– U Noćnoj straži nailazimo na ljude kod kojih rad nije ono što omogućava život – veli reditelj Liješević, i dodaje:
– Spletkarenje, manipulacije, varanje, prećutkivanje istine kvaliteti su koji obezbeđuju egzistenciju. Ko ne vlada ovim veštinama
, biva prognan na margine ovog čudnog sveta, u kojem caruju sumnjive markize, propali i posrnuli plemići, kolekcionari lažnih slika… Svet koji je postao falsifikat. Nalazimo generaciju čija je religija komfor i udobnost, naviknutu da živi od tuđih para dobijenih brakovima, nasledstvom, obmanom i nikada ne pomislivši da to neće večno trajati. Komad počinje od pitanja: šta se dešava kada para nestane?
Noćna straža je vodvilj, komedija, a po rediteljevim rečima, komedija nije tek bilo koja predstava koja izaziva smeh, već komad koji počiva na preciznom mehanizmu.
Dodaje i da se ovom predstavom smejemo
osujećenom lukavstvu, onom istom sa kojim se mi susrećemo, spletkama koje trpimo ili pak sprovodimo… Smehom ćemo kazniti lukavstvo ovoga sveta.

Žiri 27. FestivalaDani Zorana Radmilovića“, u sastavu Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, predsednik, Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, član, i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, član, imao je težak zadatak, ali je odlučio da Zoranov brk dodeli Nebojši Iliću za ulogu Grofa Andrenjija Ištvana, mađarskog plemića.

Nebojša je na pres-konferenciji istakao da je on uskočio u ovu ulogu kao alternacija Gordanu Kičiću, koji je zbog obaveza odsutan ove godine iz predstave.

Kod uskakanja je nezgodno što svi misle da si uljez i da tu ne pripadaš. Ispada da oni igraju predstavu, a ja i dalje probam, što nije ni loše, mada je malo stresno. Kad smo bili mladi glumci, mnogo smo uskakali. Mislili smo da stariji glumci zloupotrebljavaju našu mladost, ali to izvežba glumca i u velikoj meri pripremi njegov aparat. Ja sam tek sada jako zavoleo ulogu Andrenjija Ištvana i polako počinjem da se opuštam i da se igram sa njom.

Ovo je drugi Brk koji je Ilić osvojio na Zoranovim danima. Prvi je dobio 2010. godine za predstavu „Čekaonica“, takođe u režiji Borisa Liješevića.

Osvojiti Brk drugi put znači mnogo“, ističe Ilić i dodaje da je „to možda neka potvrda naše želje da pripadamo Zoranu i da pripadamo celoj toj generaciji glumaca u Ateljeu, da smo zbog njih počeli da se bavimo glumom, da verujemo u pozorište u koje su oni verovali, da imamo odnos prema poslu kakav su nam oni ostavili. To je neka vrsta etike koja je ugrađena u naše ličnosti i naše živote, koje sad ovi mladi glumci takođe usvajaju i održavaju i neko svedočanstvo da je to što je radio Zoran duboko zaoralo tu brazdu u Ateljeu 212, zapravo toliko duboko da će to zauvek da se oseća u Zoranovom pozorištu.“

27. festival „Dani Zorana Radmilovića“ nastavlja se večeras nastupom Narodnog pozorišta “ Ivan Vazov“ iz Sofije sa predstavom „Krivac“ Dimitra Dimova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari