Dvojica majstora umetnosti konačno su dobili Pulicerovnu nagradu – jedna je pripala piscu Kormaku Makartiju (73) za „Put/The Roud“, a druga saksofonisti Ornetu Kolemanu (77) za živi album „Sound Grammar“ (na fotografiji). Ovo je prvi Pulicer za Makartija koga često hvale kao naslednika Vilijama Foknera.

Dvojica majstora umetnosti konačno su dobili Pulicerovnu nagradu – jedna je pripala piscu Kormaku Makartiju (73) za „Put/The Roud“, a druga saksofonisti Ornetu Kolemanu (77) za živi album „Sound Grammar“ (na fotografiji). Ovo je prvi Pulicer za Makartija koga često hvale kao naslednika Vilijama Foknera. Makarti, koji ima devet objavljenih romana, Pulicera je dobio za apokaliptični roman „Put“ – užasavajuću priču o ocu i sinu koji putuju kroz uništene predele. Knjiga je dospela visoko u izborima raznih kritičara tokom 2006, a prošlog meseca ju je u svoj „književni klub“ uvrstila i Opra Vinfri i čak uspela da ubedi stidljivog autora da joj da intervju. Dosad je više od milion primeraka ove knjige. S druge strane, Koleman, čovek koji je stvorio fri-džez, i često se po značaju poredi sa Luisom Armstrongom i Čarlijem Parkerom, tek je drugi džezer koji dobija Pulicera – prvi je bio Vinton Marsalis 1997. godine, za trosatni oratorijum o ropstvu „Blood on the Fields“.
Dobitnici Pulicerove nagrada za doprinos u oblasti novinarstva, književnosti, dramske umetnosti i muzike, objavljeni su u Njujorku 16. aprila. Nagrada je dodeljena po 91. put pojedincima i organizacijama čiji rad odslikava ulogu novinarstva u društvu.

Počasne nagrade za Koltrejna i Bredberija

Dodeljene su i dve počasne nagrade, od kojih jedna za džez. Pokojnom Džonu Koltrejnu odata je počast za „majstorsku improvizaciju, vrhunsko muzičarsko umeće i mesto ikone u istoriji džeza“. Konačno je odato i priznanje naučnoj fantastici, žanru koji je Pulicerova nagrada zaobilazila. Nagrađen je Rej Bredberi (87), autor „Farenhajta 451“, za svoju „uticajnu karijeru“.

Ostali nagrađeni su Lorens Rajt sa „The Looming Tower“, bestselerom o istrazi o terorističkim napadima 11. septembra – za nebeletrističko delo, Džon Robert i Henk Kilbanof za „The Race Beat: The Press, the Civil Rights, Struggle and Awakening of a Nation“ – u kategoriji istorijske literature, dok je nagrada za poeziju uručena Nataši Tretvej za „Native Guarde“. Debi Aplgejt dobila je Pulicera za biografiju Henrija Vorda Bičera, abolicionistu i ministra iz 19. veka – „The Most Famous Man in America“, na kojoj je radila 20 godina. Dejvid Lidzi-Abejr dobio je nagradu za dramu „Rabbit Hole“.

Nagrade u oblasti novinarstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari