Lutkarski mjuzikl „Planeta specijaliteta“ Jelene Mijatović u režiji Alise Stojanović, biće premijerno izveden sutra od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za štampu članovi ansambla, ističući, pritom, edukativnu i kulturološku vrednost predstave za najmlađe.

Lutkarski mjuzikl „Planeta specijaliteta“ Jelene Mijatović u režiji Alise Stojanović, biće premijerno izveden sutra od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za štampu članovi ansambla, ističući, pritom, edukativnu i kulturološku vrednost predstave za najmlađe. Predstava rađena u maniru modernog evropskog pozorišta u spoju lutkarstva i tradicionalnog pozorišta za decu, predstavlja svojevrsni vodič kroz kulture i gastronomske specifičnosti zemalja sveta.
Polazište za tematiku odlaska u svet upravo je pesma Duška Radovića u kojoj jedna radoznala viljuška padne sa stola zato što se previše nagla da vidi svet izvan njega. Radoznalost tako inicira odlazak na put, gde Viljuška Rada iz Vrnjačke Banje može da proba, gleda, njuši i upoznaje šareni svet pun različitosti, stičući usput prijatelje i po kog neprijatelja, imajući priliku da peva i pliva i što je najvažnije, proba.
– Namera nam je bila da pomerimo značenje odlaska u svet sa asocijacije „trbuhom za kruhom“ na asocijaciju avanture i upoznavanja sa drugim kulturama. Posebno nam je blisko bilo poređenje ukusa putovanja i ukusa sveta, čime se naglašava ideja da kada se jednom taj ukus proba, teško se staje u istraživanju, svet postaje bliži, kao i da otići ne znači ne vratiti se kući – rekla je o predstavi pisac Jelena Mijović, dodajući da je najstrašnije što generacije koje su odrastale u izolaciji čak i ne znaju šta propuštaju.
Muzika koju je komponovao Ivan Brkljačić rađena je u duhu i atmosferi zemalja o kojima govori. Poseban izazov za glumce bila je činjenica da su lutke zapravo predmeti koje treba oživeti i dati im karakter, navela je glumica Nataša Marković, koja tumači ulogu Viljuške Rade. Ostale uloge timače Miloš Samolov, Marijana Vićentijević Badovinac, bojan Lazarov, Dušica Sinobad, Jovo Maksić, Aleksandra Anđelković, Nenad Radović i Jovana Cvetković. Dizajn lutaka, scene i kostima radio je Darko Nedeljković, animaciju lutaka Tatjana Stanković, a koreografiju Miloš Paunović. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari