Rada Đuričin dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo 1Foto: Stanislav Milojković

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je Radi Đuričin, što je skromno priznanje za tako uspešan i trajan doprinos našoj scenskoj umetnosti, obrazložio je žiri.

Žiri u čijem su sastavu dramski umetnici Ljiljana Stjepanović, predsednica žirija i članovi Radmila Živković, i Milan Mihailović, odlučio je jednoglasno, navedeno je u saopštenju.

Rada Đuričin je obeležila jedno vreme, vreme koje traje od školske 1958/59. godine, kada je  diplomirala na pozorišnoj akademiji u klasi profesora Josipa Kulundžića.

Uporedo je diplomirala na Jugoslovenskoj književnosti.

Jedna od prvih uloga je bila uloga Ane Frank u dramatizaciji profesora Huga Klajna u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Iste godine je primljena u stalni angažman u Jugoslovensko dramsko pozorište gde ostaje više od tri decenije i ostvarila niz zapaženih uloga u komadima Šekspira, Dostojevskog, Gorkog, Šoa.

Takođe je ostvarila niz uloga na filmu, televiziji i radiju gde je bio prepoznatljiv njen zvonki glas i beskprekorna kultura govora.

Zahvaljujući poznavanju književnosti i nespornom talentu, uspešno je sama dramatizovala tekstove u kojima je glumila.

Za 43 godine koliko se igrala Buba u uhu, nikada nije izostala.

I posle više od šest decenija neprekidnog umetničkog stvaranja, sa sedam uloga u ovom trenutku na raznim beogradskim scenama, Rada Đuričin je i dalje u naponu glumačke snage, i veoma prisutna, navedeno je u saopšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari