Rade Milić: Želeo bih da poručim Dekiju Stankoviću da se vrati onome što je bio, Beograđanin i delija 1Foto: Milos Tesic/ATAImages.

“Nije još gotovo”, mogla bi da glasi poruka konferencije za novinare organizovane na uglu ulica Kralja Milana i Svetozara Markovića povodom rušenja zgrada na Slaviji a na kojoj su govorili istoričar umetnosti Marko Bogdanović, glumica Svetlana Ceca Bojković i Rade Milić predsednik Uravnog odbora Centra za urbani razvoj.

Marko Bogdanović, skrenuo je pažnju da se u u borbu za lokaciju na Slaviji krenulo na vreme i da su za to od institucija dobili podršku.

– Ideja je, ako je već moralo da dođe do rušenja da se barem minimum minimuma spasi, a to je da se očuvaju fasade. To je legitiman postupak i takvih primera ima mnogo u Evropi i celom svetu. Ako dođe do rušenja nekih objekata koje su od vrednosti fasade se vraćaju. To se isto desilo i u Beogradu na bivšoj američkoj ambasadi koja se nalazi u Kneza Miloša. Ona je porušena do temelja, a onda su po starim fotografijama i projektima vraćene fasade – podsetio je Bogdanović, dodajući da je to ono na čemu se sada insistira.

Rade Milić: Želeo bih da poručim Dekiju Stankoviću da se vrati onome što je bio, Beograđanin i delija 2
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Rade Milić, predsednik Upravnog odbora Centra za urbani razvoj obratio se bivšem fudbaleru Crvene Zvezde poručio mu da se vrati onome što je bio i skrenuo pažnju da se njegovim novcem ruši Beograd.

– Ja bih želeo sa ovog mesta, sa razvalina Slavije da se obratim Dekiju Stankoviću. Želeo bih da mu poručim da se vrati onome što je bio, Beograđanin i delija, da ne sluša ljude koji ne misle dobro ni Beogradu ni Srbiji. Želim da mu poručim da se njegovim novcem ruši Beograd i da ispoštuje ovaj naš zahtev i da se vrate fasade kakve su bile. Da se vrati ceo front u Svetozara Markovića, koji gleda na park Manjež. To je naša molba i zahtev i mi ćemo ovu našu kampanju nastaviti sve dok se ove stvari ne dovedu u red – istakao je Milić.

On je dodao da ako popustimo sada, Beograd će u potpunosti izgubiti svoje lice i ličiće na mnoge druge gradove koji nemaju nikakvu arhitekturu.

– Mi uništavamo ono što imamo a dobijamo nešto što nema veze ni sa istorijom, ni sa tradicijom, niti sa identitetom ovog grada – zaključio je Rade Milić.

Marko Bogdanović kazao je da su se na potezu ulice Svetozara Markovića nalazila tri veoma bitna objekta, među kojima su nova građanska štedionica sa skulpturom Merkura koja je potpuno uništena, bagerom što u Centru zaurbani razvoj vide kao posebno divljaštvo, zatim zgrada iz 30 – tih godina koju je projektovao Milan Zloković…
Bogdanović je takođe pokazao fotografiju projekta od investitora, predlog, skicu ugrubo, iz koje se da zaključiti da će fasade biti vraćene.

– To je ono što je bio dogovor sa samim investitorom – istakao je.

U ime svih “nas” poniženih Beograđana koji se suprotstavljaju bahatosti, primitivizmu i neznanju obratila se naša proslavljena glumica Svetlana Bojković.

Ona je rekla da se rado odazvala pozivu Centra za urbani razvoj jer smatra da treba da sačuvamo istoriju našeg Beograda i kroz čuvanje njegove arhitekture.

– Ona pokazuje koliko su umetnici arhitekte Beograda, kao i oni koji su radili u njemu bili deo urbanističke i arhitektonske istorije evropskih stvaralaca . Naravno, u meni je ljubav prema mom rodnom Beogradu, u kome sam provela čitav svoj život kao što sam sigurna da je isto kod drugih ljudi u gradovima Srbije. Vrlo sam ponosna kada sam strancima uspevala da prikažem kako je moj grad kroz burnu istoriju uspevao ipak da ide u korak sa evropskim gradovima što sam mogla da ilustrujem kroz njegovu arhitekturum – istakla je Bojković.

Prema njenim rečima naše društvo je nažalost danas preplavljeno nasiljem.

– Ono je nadolazilo kao plima i vrhunac dostiglo u krvavim tragedijama 3. i 4. maja ove godine. Užasnuti građani, trgli su se sabirajući sve oblike nasilja koji su se gomilali poslednjih 10 – 11 godina a koje smo tonući u letargiju gutali u neprekidnim razočaranjima i stalnom pitanju kuda ide naše društvo? Tako je danas nasilje svuda oko nas i svako od nas može postati njegova žrtva: krvavi obračuni, ubistva žena i majki, nasilje nad decom, porodično nasilje, nasilje u saobraćaju, nasilje nad istinom i slobodnom misli, nasilje šunda nad kulturom, nasilje, nasilje, nasilje… Nasilje je i ovo uništavanje arhitekture urbanističke kulturološke istorije grada. Zato moramo reagovati čuvati i braniti svaku građevinu koja ima svoju umetničku i istorijsku vrednost od investitora koji vandalski nemilosredno ruše naše spomenike kulture vodeći isključivo računa o svom profitu. Tako se ubija identitet grada i njegovih stanovnika. Na kraju krajeva ono što je bilo bilo je, porušeno je ali ja sam upravo tu da dam podršku Centru za urbani razvoj da se spase što se spasti može – poručila je Svetlana Bojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari