Rade Šerbedžija dobitnik specijalne Zlatne antene 1FOTO Stanislav Milojković Danas

Proslavljeni dramski umetnik i verovatno najuspešniji glumac sa ovih prostora Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu, na ovogodišnjem 13. Festivalu drama i serija FEDIS.

Zlatnu antenu za sveukupan doprinos do sada su dobijali scenaristi Siniša Pavića i Gordan Mihić, kompozitor Zoran Simjanović, reditelj Zdravko Šotra i glumci: Velimir Bata Živojinović, Milan Lane Gutović, Predrag Miki Manojlović, Jelisaveta Seka Sablić, Vlastimira Đuza Stoiljković, Lazar Ristovski, Mira Banjac, Svetlana Ceca Bojković, Bogdan Diklić i Olga Odanović.

Rade Šerbedžija rođen je u mestu Bunić kod Korenice 27. jula 1946. godine.

Diplomirao 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu.

Na televiziji je debitovao u TV drami “Prikupljanje hrabrosti” Eduarda Galića 1966 godine, a prva ulogu Džonija dobio je u TV seriji Maratonci 1968.

Proboj na svetsku glumačku scenu napravio je još 1988 godine filmom “Hanna’s War”, a zatim i ostvarenjem “Before the Rain” 1994 godine.
Prema informacijama IMDB-a odigrao je ukupno 202 uloge širom sveta, sa nekim od najznačajnih glumačkih imena današnjice poput: Vanese Redgrejv, Filipa Nojsa, Toma Kruza, Stenlija Kjubrika ili Klinta Istvuda.

Pomenućemo samo nekoliko uloga u TV serijama: Prosjaci i sinovi, U registraturi, Fallen, My own worst enemy, Harry Potter and deatly hallows, Red window, Downton Abbey, Strange angel…

Osim glumom Rade Šerbedžija se uspešno bavio i profesurom na glumačkim akademijama, čitanjem poezije i naročito muzikom u čemu je i danas veoma aktivan i uspešan.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su i tri Sterijine nagrade, Zlatna arena u Puli, Aleksandar Lifka, Nagrada na Filmskim susretima i mnoge druge

Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023. godine u Domu omladine Beograda uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari