Radetu Šerbedžiji "Aleksandar Lifka" 1Foto: Fonet/FEF

Iako se na kraju prošlogodišnjeg festivala nije znalo kada će se ni kako održati ovogodišnji jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić, sve je na kraju ipak ispalo dobro, da se zaključiti prema rečima reizabranog direktora Festivala Radoslava Zelenovića.

U međuvremenu je Palićki festival proglašen jednim od šest najboljih festivala u Evropi a pri tom je jedini filmski, a Medija program Evropske unije i ove godine odlučio je da mu dodeli značajna sredstva za unapređenje – 46.000 evra, nakon što je pre dve godine iz istog ovog programa Festival dobio 41.000 evra, što sve skupa govori o posebnom priznanju ako se ima u vidu da naša zemlja nije članica Evropske unije. Ipak, prošlogodišnjih 15,3 miliona dinara, što je bio najmanji budžet u istoriji festivala, nije slutilo na dobro.

Posebnu zahvalnost što je sa ovogodišnjim festivalom na kraju sve ispalo dobro Zelenović je uputio Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade sa kojim je, kao i sa pokrajinskim sekretarom za kulturu i gradonačelnikom Subotice, održan poslednji ključni sastanak na kome se većina stvari razrešila u korist Palića. Formiran je Savet, reizabrani su ili izabrani novi čelni ljudi – Miša Mogorović kao programski direktor, selektori Nenad Dukić za Glavni program i britanski filmski kritičar Nil Jang za Pralel i sudare i Mladi duh Evrope, te Igor Toholj, selektor programa Eko-doks. Novi predsednik Saveta festivala postao je Dušan Kovačević.

– Ja se 40 i nešto godina bavim filmom, pa sam malo sa tim upoznat – bio je šaljiv kultni dramski pisac i scenarista – ali nešto ovako kvalitetno kao ovaj festival nisam do sada video.

Najvažnije, budžet ovogodišnjeg festivala je 24,4 miliona dinara, što ipak omogućuje relaksiraniju organizaciju njegovog jubilarnog izdanja. Oko stotinak filmova naći će se u 12 već poznatih selekcija – glavnom, takmičarskom programu, Paralelama i sudarima, Mladom duhu Evrope, Novom mađarskom filmu, pomenutom Eko-doksu, Paliću u Beogradu… Film u fokusu ove godine odnosiće se na filmove čitave crnomorske regije, a Klasici na trgu predstaviće pobednike festivala i dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“. U glavnoj selekciji je 14 filmova, 80 odsto čitavog filmskog programa je završeno, još uvek se rešava pitanje filmova koji otvaraju, odnosno zatvaraju festival, dodao je Zelenović. On je na novinarsko pitanje o domaćim ostvarenjima na festivalu rekao da će i takvih, kao i filmova iz regiona sigurno biti, ali da će se o svim naslovima govoriti na narednoj pretfestivalskoj konferenciji početkom jula kada sve bude utanačeno.

Ono što se već sad sa sigurnošću zna jeste da je ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu znameniti glumac Rade Šerbedžija, koji će biti gost festivala i održati koncert na njemu.

Preteći programi

Na jubilarnom Festivalu evropskog filma Palić, koji je, kako je podsetio Zelenović, u svom 15. izdanju otkako je postao samo i isključivo festival evropskog filma, prateći programi donose: izložbu posvećenu Mileni Dravić na Otvorenom univerzitetu, predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ o filmskom pioniru s početka 20. veka Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige prerano preminulog filmskog novinara i kritičara Nebojše Popovića „Dodir večnosti“, te skup na kome će biti oformljena mreža festivala evropskog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari