Radikalni pogled 1

Izuzetna izložba pod nazivom Radical Eye održava se do 7. maja u londonskom muzeju Tejt Modern. Radi se o privatnoj kolekciji fotografija Eltona Džona, koju je počeo da sakuplja pre dvadeset šest godina.

On se od tada potpuno predao traženju dela najpoznatijih fotografa dvadesetog veka. Rezultat je spektakularan. Oko 7.000 klišea pokrivaju sve zidove u njegovoj kući u Atlanti, od poda do plafona! Čak i one najmanjeg formata su uramljene uz mnogo ukusa i pažnje. Njegova kolekcija spada među najbogatije zbirke fotografija 20. veka na svetu.

U okviru ove izložbe u Tejt Modernu, izloženo je 190 crno-belih fotografija 60 umetnika, koje datiraju iz perioda 1915-1950. Među njima su slike najčuvenijih modernističkih fotografa kao što su: Men Rej, Andre Kereteš, Berenis Abot, Dorotea Lange, Voker Evans, Aleksandar Rodčenko, Ervin Pen… Svi oni su eksperimentisali na razne načine u domenu fotografije, a najznačajniji među njima je svakako Men Rej, koji je vrlo uspešno povezao likovnu umetnost i fotografiju i izmislio specijalni postupak – solarizaciju. On je upotrebljavao i jednu posebnu tehniku koristeći fotograme. Čuveni nadrealistički pesnik Tristan Cara ju je nazvao „rejografijom“.

Radikalni pogled 2

Sve je počelo 1991. godine kada je Elton Džon odlučio da se podvrgne odvikavanju od alkohola. On u šali kaže da je prešao sa jedne zavisnosti na drugu, jer se potpuno posvetio svojoj kolekciji fotografija. Te godine je boravio na jugu Francuske kada mu je njegov prijatelj Dejvid Fej, inače veliki poznavalac umetnosti, pokazao portfolio sa klišeima Herba Ritsa i Edvarda Vestona. „To je bila ljubav na prvi pogled. Do tada nisam uopšte poznavao fotografiju kao umetnički izraz, ali od tog trenutka moja strast se stalno rasplamsava i ne propuštam nijednu priliku da obogatim moju kolekciju“, kaže Elton Džon.

Izložba je podeljena na nekoliko tema: Portreti, Eksperimenti i tela, Dokumentarni deo i na kraju Predmeti i perspektive. Prva fotografija s kojom se susrećemo je portret Eltona Džona čuvenog Ervinga Pena. On je napravio ukupno šest iskrivljenih portreta rok zvezde posebnom tehnikom distorzije. Oni su mu veoma dragi, jer su odraz njegovog ekscentričnog života i ličnosti. Slede portreti Djuka Elingtona, Salvadora Dalija, Igora Stravinskog, Andre Bretona, Pikasa, Satija, Koktoa i mnogih drugih poznatih i manje poznatih ličnosti.

Radikalni pogled 3

Jedan od najomiljenijih klišea slavnog muzičara je Plivač, veoma malog formata, Andrea Kereteša iz 1917. godine koji zrači ogromnom snagom. Isto tako, Elton Džon veoma ceni Mena Reja i fotografije Noir & Blanche, koje se inače nalaze naspram njegovog kreveta u spavaćoj sobi, kao i jedno od njegovih najčuvenijih dela pod nazivom „Staklene suze“. Snažan utisak ostavljaju i fotografije izložene u okviru teme Velika američka depresija. Posebno je snažna ona na kojoj je osiromašena majka, koja je primorana da napusti farmu sa troje dece. Elton Džon tvrdi da je veoma često gleda i da mu se čini kako se izraz na njenom licu stalno menja.

On kaže da svaki dan pažljivo posmatra fotografije koje ga okružuju u njegovoj kući i da stalno pokušava da dokuči kakve priče se kriju iza njih. Isto tako ističe da su ga mnoge od njih inspirisale u komponovanju muzike ili pisanju tekstova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari