Radim u talasima inspiracije 1foto Milena Popović

– Prethodnih deset godina posmatram konstitutivno. To je period koji me je najviše formirao. Tada sam izabrao i čime ću se baviti u životu, i uspeo da svoju strast pretvorim u nešto od čega živim. Koncert u Domu omladine definitivno jeste zatvaranje jednog kruga, a videćemo da li će se time i novi otvoriti. Najčešće baš tako biva – kaže za Danas Dukat Strajnić, frontmen benda Stray Dogg, povodom sutrašnjeg koncerta u sali Amerikana DOB, koji je upriličen radi proslave decenije postojanja benda.

Naime, pre deset godina bend je održao svoj prvi koncert upravo na tom mestu. Tokom tog perioda oni su objavili četiri albuma, ostvarili saradnje sa priznatim svetskim muzičkim imenima i nastupima proputovali Evropu.

Sa poslednjim albumom iz 2018. “Look At The Moon” nominovani su i za najbolji album u Evropi od strane nezavisnih izdavača za nagradu IMPALA.

Stray Dogg je ostvario muzičku saradnju sa imenima poput Devendre Banharta i Lise Hannigan. Upitan da li trenutno imaju u planu neke nove projekte sa svetskim facama Strajnić kaže da nemaju, ali se nadaju da će se možda desiti.

– Te saradnje su nam otvorile vrata, i obezbedile nam na neki način da poslednjih četiri ili pet godina imamo makar tri turneje po Evropi, gde smo definitivno dobili novu publiku – pojašnjava on.

Strajnić kaže da sa evropskih turneja postoji dosta anegdota, ali ne želi da ih otkriva.

– Ima ih dosta, ali ne znam dobro da filtriram koje su zgodne za širu javnost. Pa je bolje da sačuvam anegdote za kafanu – smatra muzičar.
Na pitanje šta publiku očekuje na koncertu i da li će prisutne obradovati novim stvarima on kaže da nove pesme još uvek čuvaju, ali da će publiku iznenaditi novim aranžmanima starih pesama, kao i pesmama koje dugo nisu svirali uživo, možda nezasluženo.

Frontmen Stray Dogga ističe da ne postoji neki „zakucan“ način na koji stvara pesme.

– Što se mene tiče, ono što je sigurno je da čekam nalet inspiracije, pa onda stvaram, mislim, nije da sedim svakog dana i pišem ili sviram i radim na novim pesmama, nego to radim u tim talasima inspiracije, ili inspirativnog perioda. Sa Stray Doggom skoro sve vučem iz privatnog života, i tako je nekako i zamišljen taj projekat. U budućnosti se nadam da ću početi da se bavim i temama i razmišljanjima koji su van mog života, ali to će biti u nekom drugom projektu – objašnjava on.

A kada je u pitanju domaća muzička scena, Strajnić smatra da je, i uprkos koroni, ovo odličan period za muzičare jer se rodila jedna nova scena, koju smo svi dugo i čekali.

– Ima odličnih bendova, angažovani su i rade na svojim karijerama ne čekajući da im se stvari same dogode – primećuje on.

Upitan kako on kao muzičar, ali i kao čovek, podnosi neizvesnost zbog ove pošasti, Strajnić odgovara: „Dosta teško, moram da priznam, ali ni to nije neki stran osećaj, tako da se snalazim.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari