Radoš Bajić "pretekao" Zafranovića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na sajtu Filmskog centra Srbije od juče se može videti ko je sve, a ko nije, dobio sredstva na nekoliko do sada završenih konkursa krovne institucije domaće kinematografije.

Tu su odluke komisija za animirani, dugometražni i kratkometražni dokumentarni, kratki igrani, eksperimentalni film, ali i tri kategorije za onu vrstu filmova koji najviše interesuju najširu domaću javnost.

To su kategorije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, potom onih sa nacionalnom temom i, najzad, sa „komercijalnim potencijalom“ (komercijalni repertoarski film).

U prvoj kategoriji sredstva je dobilo pet od ukupno 32 projekta. Po 27 miliona dinara dobili su „Vera“ Nedeljka Kovačića i „Rajko Mitić“ Miroslava Lekića, kao i film „Žetva“ Pola Kampfa o tzv. Žutoj kući i „Zvečarke“ Nikole Ljuce. Sa 16 miliona sufinansira se film Luke Bursaća „Videoteka“.

Komisija je radila u sastavu: Biljana Srbljanović (predsednica), Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović.

Već smo pisali da su, do sada dva puta odbijena, sredstva u kategoriji filmova sa nacionalnom temom ovaj put dobila „Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića. Drugi film u ovoj kategoriji su „Heroji Halijarada“ Radoša Bajića.

Osim što ih vezuje veteranstvo u poslu kojim se bave (svojevremeno čak i saradnja), dvojica autora, od kojih je drugi po vokaciji glumac, poduhvatili su se tema iz Drugog svetskog rata.

Zafranović, koji se opsesivno bavio temom fašizma, konkretno onog ustaškog u Hrvatskoj, čini to i u ovom ostvarenju koje je poželeo da snimi još pre 30 godina.

Bajić, opet, koji se neslavno oprobao serijom „Ravna Gora“ odnosno filmom „Za kralja i otadžbinu“, latio se takođe ponovo slične teme – spasavanja savezničkih pilota u proleće i leto 1944. u selu Pranjani od strane Jugoslovenske vojske u otadžbini, kako glasi opis na sajtu FCS.

Dvojicu aurora, dakle, izrazito razlikuju poetike, ali i uspešnost njihovih poduhvata sa istorijskom tematikom, a ovoga puta i suma koji su dobili na konkursu FCS – Bajiću je pripalo 52 miliona dinara, a Zafranoviću gotovo dvostruko manje – 30 miliona.

Komisija koja je odabrala ova dva projekta radila je u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik), Miroslav Lekić, Aleksandar Gatalica, Saša Radojević i Aleksandar Protić.

U kategoriji filma sa nacionalnom temom ima i desetak odbijenih, a među njima je i Dejan Zečević sa filmom „Marko Kraljević“.

Kada je u pitanju sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film), sredstva su dodeljena filmu „Luda godina“ Milana Konjevića po scenariju Milene Marković (neka vrsta reboot-a filmske franšize „Žikina dinastija“) i „Plavom safiru“ Marka Jocića i Andrije Miloševića, takođe komediji sa „elementima muzičkog filma“, kako stoji u odluci komisije FCS.

Oba ova filma dobila su po 22,5 miliona dinara. Treći, takođe komedija, „Brod budućnosti“ Jovana Arsenića dobio je 20 miliona.

Među odbijenim projektima su: „Škartovi“ i „Bilo jednom na istoku“ Srđana Dragojevića, „Munje opet“ Nikole Đurička, „Šećer“ Slobodana Šijana, „Slučaj hijena“ Slobodana Skerlića, „Bogovi nesreće“ Petra Ristovskog, „Demokratija“ Milorada Milinkovića, „Heroji“ Predraga Velinovića… Komisija za filmove sa komercijalnim potencijalom radila je u sastavu: Miroslav Stamatov (predsednik), Milan Stojanović, Igor Onič, Božidar Knežević i Nebojša Pajkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari