Radovi Milana Konjovića i Dragana Stojkova u Kući legata 1

Izložba pod nazivom „Inicijative“, na koju se mogu videti radovi dvojice umetnika – Milana Konjovića i Dragana Stojkova, otvorena je u utorak veče u Kući legata.

Direktorka Kulturnog centra “Laza Kostić” iz Sombora, jednog od organizatora, navela je da “izložba “Inicijative” označava početak saradnje između Kuće legata i Kulturnog centra “Laza Kostić”, podsetivši na važnost održavanja i obnavljanja manifestacije “Likovna jesen”.

Mr Danilo Vuksanović je u svom obraćanju takođe istakao značaj održavanja manifestacije “Likovna jesen”, koja u istoriji umetnosti stoji kao “važan centar okupljanja umetnosti Jugoslavije”.

“Likovna jesen” osnovana je u Somboru 1961. a pokrenuo je Milan Konjović sa idejom da se tako prati “protok” umetničkih aktuelnosti. Nažalost, nakon njegove smrti, 1995. godine, ova jugoslovenska izložba prestaje da postoji, a obnovljena je upornošću Dragana Stojkova 2008. godine.

Izložba se sastoji se od tri segmenta i na njoj se mogu videti slike Milana Konjovića iz različitih perioda, a sa druge strane stoji Dragan Stojkov, „aktivni slikar koji obnavlja ono što je Konjović započeo”, navedeno je na otvaranju.

U poslednjoj sali prikazuje se film koji je Stojkov napravio o Konjoviću iz 1975.

U njemu se može videti početak i napredak stvaralaštva Dragana Stojkova, i Vuksanović je podsetio na to da je pre tri nedelje u galeriji Matice srpske bila predstavljena njegova samostalna izložba pod nazivom “Progresija slikovnog pisma Dragana Stojkova”, u kojoj su sažeti njegovi radovi iz 70-ih, 80-ih i 2000-ih godina i nastavak tih ciklusa se može videti na izložbi “Inicijative”.

Izložba nosi naziv “Inicijative” baš iz razloga što, pored slikarstva i rodnog grada, Dragan Stojkov sa Milanom Konjovićem deli inicijativu za obnavljanje i pokretanje manifestacije “Likovna jesen”.

Konjović je Dragana Stojkova upoznao sa svetom slikarstva i svim tadašnjim znamenitim slikarima, kritičarima i istoričarima umetnosti.

“Zatim sam izlagao na ‘Likovnoj jeseni’ i odmeravao svoju snagu u odnosu na druge slikare i na kraju, osvajao nagrade”. I zbog toga “održavanje u životu ove manifestacije mnogo znači i za mene lično i za sve ljude koji prate likovnu umetnost u Srbiji”.

On je govorio i o svojoj želji da svoje slike pretoči u trodimenzionalne radove jer ga je uvek zanimala ideja da svoju sliku pretvori u skulpturu pa tako na tekućoj izložbi može da se vidi njegov prvi rad na tu temu. Trodimenzionalni lavirint u reljefu.

U budućnosti, vođen ovom novom idejom, priprema samostalnu izložbu skulptura.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.