Radovi slovenačkih umetnika kao portali u druge prostore i vremena 1Foto: Promo

Izložbenu sezonu u galeriji Kula otvoriće gosti iz ljubljanske galerije DobraVaga projektom OFF THE HOOK: Likely To Happen, sutra od 20 sati. Za atmosferu će se pobrinuti i Feloneezy pružajući muzičku podršku umetnicima na otvaranju, a izložba traje do 17. aprila.

U pitanju je godišnji izložbeni projekat galerije koja predstavlja produkciju mladih umetnika iz Slovenije angažovanih na internacionalnoj sceni. Umetnici: Lene Lekše, Ana Likar, Mia Paler, Lea Topolovec, Nežka Zamar i Matic Pandel, kao polaznu tačku za umetnički proces često koriste dokumentaciju u svojim delima, transformišući je na način kojim stvaraju složene fiktivne svetove ili nude drugačije čitanje stvarnosti.

O njihovom radu je istaknuto i to da, umesto da daju smele izjave, njih zanimaju mali gestovi, pojave i tragovi koji bi mogli biti sitni i neprepoznatljivi u masi svakodnevnih stvari.

„Izložba se bavi pitanjem mogućnosti i potencijala suprotstavljajući različite prakse mladih umetnika koji dele interesovanje za svakodnevnim, pažnju usmerenu ka materijalnošću i istražujući narative koje umetničko delo može da uspostavi“, pojašnjavaju organizatori.

Oni su dodaju da umetnici koriste site-specific strategije i uspostavljaju maštovit, spekulativni prostor između fikcije i stvarnosti u svojim delima.

„Radovi su u svojoj ideji istrajni i stoje kao portali u druge prostore i vremena, deklarativno učvršćujući svoju poziciju koju zauzimaju na izložbi i razmatraju vlastiti položaj u okviru umetničke institucije. Ovde se mesto institucije shvata pre svega u diskurzivnom smislu, kao područje znanja, intelektualne razmene i kulturnih debata, a ne samo kao fizički prostor galerije. Kao takav, on ne postoji od ranije, već nastaje sa radovima (kao sadržaj) i zatim se afirmiše kroz podudarnost sa već postojećim sistemima i formatima“, ukazano je povodom radova i dodato da izložba nastoji da „promisli uslove sopstvene produkcije i kontekste koje stvara i u kojima se pozicionira, gledajući u budućnost dok misli o prošlosti“.

Inače, nakon izložbi u Berlinu, Budimpešti, Beču, ali i u onlajn okruženju, peta inkarnacija ove izložbe trebala je da se održi prošle godine u Beogradu, ali je njeno otvaranje poremetila korona. Naziv „Najverovatnije će se dogoditi“ (Likely to Happen) potiče upravo zbog neizvesnosti održavanja društvenih događaja u doba virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari