Rajko Grlić i Mihajlo Pantić povodom smrti Dubravke Ugrešić : Hrabra, lucidna, prva književnica koja je dobila Ninovu nagradu 1

Književnica i ikona fenimističke kulture Dubravka Ugrešić premninula je u Amsterdamu u 73 godini javljeno je iz Multimedijelnog instituta Zagreb, preneli su mediji u regionu a njene kolege, saradnici, čitaoci i obožavatelji s nevericom su primili  tužnu vest.

– Potpuno sam zatečen tom vešću – kaže Mihajlo Pantić pisac, književni kritičar i univerzitetski profesor za Danas dodajući da nas je mnogo značajnih pisaca napustilo u vrlo kratkom roku, a i da je samo jedan, bilo bi previše.

– Dubravku Ugrešić sam upoznao 1984. godine u Zagrebu, bila je mlada spisateljica koja mnogo obećava, i već je sa prvim knjigama, a posebno sa „Šteficom Cvek u raljama života“, romanom koji je ekranizovao Rajko Grlić, potvrdila ta očekivanja. Potom je usledio roman „Forsiranje romana reke“, ona je prva spisateljica koja je dobila Ninovu nagradu. Dubravka je i prvi dobitnik nagrade Meša Selimović (zajedno sa M. Pavićem), govorio sam kao izvestilac žirija na toj dodeli. Svi znamo njen dalji put, u ona olovna vremena buđenja sumanutosti na svim stranama bila je prinuđena da ode u emigraciju, ali je njen međunarodni ugled rastao sa svakom novom knjigom. (U romanu „Muzej bezuvjetne predaje“ postoji i jedna moja kratka priča, napisao sam je na njeno traženje.) U Beogradu i ovom delu nekadašnje velike zemlje Dubravka je imala i ima svoje čitaoce, svoje izdavače, svoje prijatelje… Svi žalimo što nas je napustila ta beskrajno duhovita, lucidna, inventivna, u potpunosti ostvarena književnica koju ćemo pamtiti i po vrlo kritički nastrojenom odnosu prema svim tegobnim zbivanjima koja su razorila zemlju i njene mladosti, odrastanja i prve afirmacije. Iza nje, na sreću, ostaje delo koje će, siguran sam, čitati i buduće generacije, ukoliko u međuvremenu i one ne promene jezik, zemlju i kulturu – istakao je Mihajlo Pantić. 

Reditelj Rajko Grlić koji je sarađivao s Drubrovkom Ugrešić i na osnovu čijeg scenarija je nastao kultni jugoslovenski film „Štefica Cvek u raljama života“ povodom njene smrti kratko je je izjavio za Danas da će je pamtiti pre svega kao dobru prijateljicu i hrabru ženu.

– Dubravku ću pamtiti kao dobru prijateljicu iz onih davnih dana, kao izuzetno hrabru ženu nesklonu bilo kojem obliku kompromisa, kao velikog europskog pisca, točnije rečeno piskinju.

I tu stajem jer me je zaista jako zaboljela vijest o njenoj smrti – kazao je Rajko Grlić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari