Rajko Grlić: Šutnja elita je dovela mediokritete na vlast

Povodom nagrade "Aleksandar Lifka" na 26. Festivalu evropskog filma Palić, reditelj i scenarista govori za Danas o Srbiji, Hrvatskoj, o erotskom u svojim filmovima, o filmu "Dnevnik Diane Budisavljević", Glogovcu

Ostavite komentar


  1. Поздрав за маестра од српског националисте.

  2. Trebao bi snimiti film o aktuelnim vlasrtima Hrvatske i Srbije, ako toliko voli luzere… Bio bi fantastičan film….. Prepun autentičnih, arhaičnih likova…. Ali šalu u stranu…. Rasizam nije bio svojstven Jugoslaviji, a imali smo dodira preko studenata iz nesvrstanih zemalja… Dolazili su sportisti drugih rasa i nije bilo ispada (neko će reći zqato što nismo bili slobodni)….
    Zlo dolazi sa šovinizmom, gde se ljubav prema naciji izjednačava sa mržnjom prema suprotnostima…. Rat jača potrebu za agresijom, a politička desnica se smatra divnom suprotnošću odlazećem socijalizmu…. Vrednosti odlazećeg sistema stvara nove vrednosti koje su uvek u suprotnosti sa starim, makar i naopaki….. Tako ,,Braća nesvrstani“ postaju Črnčuge (Čamuge itd), Srbi-Četnici (apsurdno gde upravo ultra desničari to ne smatraju uvredom), Hrvati- Ustaše, Muslimani- Balije…. Začinite čorbu oslobođenim ,,jastrebovima“ Nacionalnih crkvenih vlasti, kvazi intelektualcima, lažnim disidentima i ,,mangupima iz sopstvenih redova“ (Tajkuni), dobijate opštu, nacionalnu, agresivnu Ksenofobiju…. Pridodate bedu i gubitak srednje klase usled sistematskog lopovluka pomenutih Tajkuna koji koriste situaciju i odgovara im sumrak morala koji nastupa….Nepodnošljivu lakoću mržnje i izopačenosti….

  3. Odličan intervju, bilo bi dobro da ga pročita i autor pamfleta „Elita i plebs“. Nadam se da bi dosta mogao naučiti.

  4. Rajko je rekao u jednom intervjuu, početkom devedesetih,
    istinu, kad nitko na to nije upućivao pažnju pučanstvu
    ‘’bit će onako kako se njih dvojica dogovore!’’
    Znači obavestio nas je da je rušenje sfrj Državni posao!
    Posao koji su odradili Srbija i Hrvatska na čelu sa svojim voždom-poglavnikom.
    I ko je god bio za mir eliminisan je!
    Setite se Kira, Šoškošćanina i drugih kako su prošli
    u tom ludilu kada nisi smeo biti za mir?
    Državni posao zarad ostvarenja cilja bilo je i ubijanje srba i hrvata
    I niko nikad nije kažnjen za silne zločine do dana današnjeg!
    +++++++
    91.u januaru preminuo mi je otac. U junu uradim spomenik, dvojac za oca i mater sa tekstom i slikama. Posle par dana dolaskom na groblje vidim izlupanu sliku materinu jer bila je iz Like? A Lika se zna gde je. Materi mojoj koja je kao dete prošla Jastrebarsko?
    I onda u tom ludilu nacizma devedesetih u srbiji da neko digne glas…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.