Rajko Grlić za Danas: Radko Polič je bio je gospodin, svoj od početka do kraja 1Foto: Ivica Vojnić

– S velikim Radkom Poličem imao sam čast raditi dva igrana filma; „U raljama života“ i „Čarugu“, da bi na kraju snimio dokumentarnio film „Svaka dobra priča je ljubavna priča“, o intomnom i javnom životu četiri ikone slovenskog filma i teatra; Dušanu Jovanoviću i Radku Poliču, koji danas više nisu s nama, i Mileni Zupančić i Borisu Kavaci – kaže za Danas reditelj Rajko Grlić, povodom smrti legendarnog jugoslovenskog i slovenačkog glumca koji je obeležio pozorišnu i filmsku umetnost ovog prostora.

– Sve ovo nabrajam da kažem da ne samo da sam ga znao već sam, vjerujm,, s njim, bio i prijatelj, i netko tko njegovim odlaskom gubi puno toga, od prijateljstva do igre u kojoj smo zajedno uživali. Bio je svoj od početka, bio je svoj i kada je bio najveća jugioslavenska ikona slovenskog glumišta, bio je svoj i u starosti kada je hrabro podnosio sve što mu je narušeno zdravlje donosilo. Bio je gospodin kakvi se rijetko rađajiu – ističe Grlić.

Radko Polič preminuo je danas u Ljubljani, u 80. godini, objavilo je Udruženje dramskih umetnika Slovenije, a odlazak glumačkog velikana rastužio je njegove kolege i publiku od „Triglava do Đevđelije“.

Rođen je 18. avgusta 1942. godine u Črnomelju, u porodici partizana. Preselili su se u Beograd tri godine kasnije, a zatim i u Zapadni Berlin, da bi se tek posle deset godina vratili u Sloveniju.

U pozorišne i filmske antologije ušao je sa više od 160 uloga i najvećim glumačkim nagradama koje je dobio – Zlatnom arenom u Puli, nagradom za najboljeg glumca u Moskvi, “Carom Konstantinom” na Niškim susretima glumaca, tri „Prešernove“ nagrade i drugim brojnim priznanjima.

Bio je oženjen tri puta i ima dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari