Raša Andrić: Motovun je posle ratnih devedesetih bio prvo mesto slobode 1Foto promo Samir Ćerić Kovačević

Jubilarni, 25. Motovun Film Festival, svečano otvoren 22. jula sa novim naslovom Cinehill, koji se ovog leta prvi put odvija na dve lokacije – sa slavnog motovunskog trga večeras se trajno „seli“ na bajkovito brdo Petehovac iznad Delnica, u prva tri dana, prema pisanju hrvatskih medija, obeležile su i „Munje: opet“, i ekipa ovog filma predvođena rediteljem Radivojem Rašom Andrićem.

Uz najavu „Kultne Munje vraćaju se novim nastavkom u motovunski Kino Trg“, i podsećanje da su „Munje iz 2001. bile jedna od glavnih atrakcija tada trećeg Motovun Film Festivala, i da su te godine poharale kinoblagajne širom Hrvatske i regiona“, novo ostvarenje Raše Andrića prikazano je druge festivalske večeri, u nedelju 23. jula, u okviru Glavnog programa, a ispraćeno je salvama aplauza i ovacija.

Raša Andrić: Motovun je posle ratnih devedesetih bio prvo mesto slobode 2
Foto promo Samir Ćerić Kovačević

„Munje:opet!“ imaće još jednu projekciju, 28. jula na novoj lokaciji, u bioskopu Fransis Ford Kupola u “Vražjem vrtu” na izletištu Petehovac, a kako za Danas ističe jedan od naših najpopularnijih reditelja, za njega je glavni doživljaj sa jubilarnog festivala sam festival, njegov značaj i zadivljujuće dobra atmosfera koja se tu stvara već četvrt veka.

– Motovun sam po sebi na mene ostavlja veliki utisak, zato što je to jako važan festival i za region i za samu Hrvatsku, i zato što je nastao sa tom idejom da širi slobodu i filmski entuzijazam, koje je pre dvadeset pet godina pokrenuo reditelj Rajko Grlić osnivajući Imaginarnu akademiju – kaže Andrić.

Raša Andrić: Motovun je posle ratnih devedesetih bio prvo mesto slobode 3
Foto promo Samir Ćerić Kovačević

Ta filmska radionica, podsećanja radi, bila je odgovor filmskih umetnika na strogu političku kontrolu kinematografije sredinom devedesetih godina, i Grlić je osnovao zajedno sa rediteljem Nenadom Puhovskim i scenaristom Vjeranom Zuppa u Grožnjanu, gradiću sa pogledom na Motovun.

– Grlićeva Imaginarna akademija je prethodila Motovunskom festivalu, on je 1999, kada je nastao, bio njeno ishodište, u stvari, tu je stvoreno jezgro novog hrvatskog filma. I ne samo Hrvatskog. U Motovunu su se tada, posle ratnih događaja iz devedesetih, prvi put srele filmadžije iz regiona. Neke stare veze su obnovljene, stvorene su i nove, koje su u narednim godinama mnogo značile ovdašnjoj kinematgrafiji, i još su jako važne. Motovun je na svojim počecima bio jedan od retkih prostora slobode na ovom prostoru, tih godina posle ratova sve je još bilo vrlo rigodno, politička propaganda bila je jaka, mnogima je u ušima i u ustima i dalje bio samo nacionalizam. Motovun je bio jedno od prvih mesta gde su se slobodno okupljali ljudi od filma, zbog toga je Motovun jako bitan, i uvek će biti moj glavni utisak – ističe Raša Andrić.

Deo njegove istorije, dvadeset pet godina trajanja festivala u Motovunu i na lokacijama ovog izuzetnog istarskog grada, sada se, kako objašnjava, završava.

– Jubilarno izdanje je i poslednje koje se ovde održavalo, nadalje, već od večeras, Motovun će nastaviti da se odvija u Gorskom kotaru iznad Delnica, i zvaće se Cinehill festival. U utorak je bio poslednji dan festivala u Motovunu, zatvoren je taj prvi deo. Bilo je jako emotivno za sve ljude koji ga radili ovih godina, a svi su se okupili, kao i za nas koji smo dolazili u Motovun sa našim filmovima, ali i za publiku. Svima su podeljene čašice pića, i zajedno sa meštanima Motovuna nazdravili smo kraju jedne festivalske ere – kaže Andrić, istučući da je sve bilo jako uzbudljivo i vrlo sentimentalno.

Raša Andrić: Motovun je posle ratnih devedesetih bio prvo mesto slobode 4
Foto promo Samir Ćerić Kovačević

Kada je reč o njegovom filmu, „Munje: Opet““su, prema njegovim rečima, dobro prošle.

– Motovunski Kino Trg je bio popriličino popunjen, a mi smo sedeli u restoranu pored i odatle pratili projekciju, mogli smo da čujemo svaku reakciju publike. Posle filma i poklona ekipe prišao nam je trinaestogodišnji klinac, stanovnik Motovuna, i on je moj najjači utisak vezan za naše učešće na festivalu. Rekao nam je da su za njega „Munje:opet!“ najbolji domaći film koji je ikada gledao, i da uopšte nije znao da naši filmovi mogu da budu tako dobri. Do sada je, kako nam je ispričao, gledao samo holivudske, a ovaj „naški“ je fenomenalan.. Sutradan popodne ponovo smo ga sreli, tad nam je ispričao da je kod kuće na internetu našao prve „Munje“ iz 2001, da ih je zbog fazona gledao cele noći, sve do jutra. To je jak utisak, Ako smo jednog trinaestogdišnjaka, meštanina Motovuna inspirisali da „Munje: opet!“ proglasi za najbolji domaći film, a on je dete, i iskren je, i zbog istog jezika kaže da je to domaći film, onda misim da smo u Motovunu ovog leta uradili dobar posao – kaže Raša Andrić.

Nastavak kultne urbane komedije 

Film „Munje: Opet!“, nastavak urbane komedije koja je imala slogan „Prvi srpski drum’n’bass“, i čijem je uspehu pre 22 godine doprineo i soundtrack koji je predstavljao tadašnju novu muzičku scenu, prema pisanju hrvatskih medija, vraća nas priči o Popu i Maretu kod kojih je sve isto.
„Nema djevojaka ni novca, a ne razumiju se ni sa svijetom i novom glazbom koja vlada. No kad im Gojko ukrade dio starog hita kako bi ga ponudio popularnoj pjevačici Mili Sili, dvojac se zalijeće na putovanje i novu nezaboravnu avanturu koju svakako treba vidjeti“, objavljeno je kao preporuka za novi film Raše Andrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari