Raša Andrić: Žarko je bio veličanstven i po tome što je svima pomagao, nikada nije "krao" scene, gurao je i druge glumce da se razmahnu, nije mislio samo na sebe 1Foto Milan Maricic/ATAImages

Glumački velikan Žarko Laušević napustio je ovaj naš svet u 64. godini, posle kratke i teške bolesti, i pridružio se „nebeskim“ umetnicima, a ova vest je danas dobila glavno mesto u medijima i u kulturnoj javnosti širom regiona.

Laušević je od samog početka karijere koju su odmah obeležile i nagrade, postao i jedan od najvoljenijih i najpopularnijih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji, a filmovi i predstave u kojima je igrao 80-tih godina su rasprodavali dvorane.

Jednu od poslednjih filmskih uloga snimio je s rediteljem Radivojem Rašom Andrićem, u tinejdžerskom filmu „Leto kada sam naučila da letim“, u kojoj smo ga gledali u ulozu Nikole.

Film se pokazao kao veliki hit u bioskopima u regionu, i od 2022. osvojio je brojna priznanja na festivalima, među kojima su i dve nagrade u Puli.

Kako za Danas ističe Raša Andrić, Lauš je bio divan, a imao je tako komplikovan, delikatan i težak život.

– Uspeo je da se izbori sa tom ogromnom težinom, u suštini je bio veliki borac, a pretpostavljam da je takav bio i u svim filmovima u kojima je igrao. Uloga koju je radio u mom filmu nije velika, nismo proveli mnogo dana na snimanju, a posle smo se videli još nekoliko puta.

Kako se seća Andrić, prvi put nakon snimanja videli su se kad je Žarko bio malo bolestan.

– Valjda je dobio koronu, ne znam tačno, pa smo moja supruga Lidija i ja išli da mu nosimo supu od pilećih kostiju da ga ojača. Mislim da sam ga poslednji put video baš na pragu njegovih vrata sa šerpicom u rukama.

Saradnja na filmu, prema njegovim rečim, bila je divna od samog početka.

– Znao sam da je Žarko čovek koji će odmah sve da shvati, poslao sam mu scenario dok je još bio u Americi, i kad smo razgovarali šta bismo i kako radili, čim bih nešto zaustio on je završavao rečenicu.

Odmah sam video da sve zna, i više od mene, mogao sam da se uverim da je odličan saradnik koji je zaista ume da sluša druge ljude.

Kako ističe Andrić, Žarko je bio od onih glumaca koje on izuzetno poštuje zbog toga, koji ne misle samo o svojoj ulozi nego se bave i svojim kolegama.

– Druga stvar koju glumac treba da radi ako ima snage i ako je dobar čovek, jeste da pomaže svima, posebno onima s kojima je u sceni. Da ih pogura, da im ne „krade“ scenu, da ih pusti da se i oni razmahnu, da skreće pažnju na njih a ne samo na sebe.

Treća važna stvar za glumca je i da ekipi olakšava posao, odnosno, da ne otežava, a Žarko je i to radio. Tih nekoliko dana provedenih s njim bili su mi izuzetni, i mislim da je napravio jako dobru ulogu.

Što nije ni čudno, jer je sve uloge u karijeri sjajno napravio. Ne znam da je jednom omanuo, u pozorištu ili na filmu, bio je zaista veličanstven glumac – ističe Raša Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari