Kreće serija "Pad" - adaptacija knjige Žarka Lauševića: Milan Marić kaže da je srećan zbog onog što mu je rekao Žarko 1foto: Firefly Promo

Adaptacija knjige Žarka Lauševića, „Godina prođe, dan nikada“ je končano dobila i svoje TV izdanje, ali ako ste mislili da ćete dobiti biografsku priču o poznatom glumcu, za to ćete morati da sačekate neku drugu priliku, jer serija „Pad“ je uzela samo polazište svoje priče u popularnom bestseleru, da bi na kraju otišla u nekom drugom smeru.

Serija „Pad“ pod rediteljskom palicom Bojana Vuletića i sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, od 21. janaura kreće svoje prikazivanje na Superstar TV-u.

Preuzimajući samo osnovne motive iz knjige „Godina prođe, dan nikad“ Žarka Lauševića, u TV seriji „Pad“ opisan je tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati život glumca od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka nedaleko od mesta na kojem se u Podgoorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležile su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije.

Lična tragedija je polazna tačka, iz koje krećemo ka putovanjima duše jednog umetnika. Na konferenciji za štampu povodom premijere serije obratila nam se ekipa produkcije kao i autori i glumci.

Kreativni direktor produkcijske kuće Firefly, Boban Jeftić je rekao da je rad na ovom projektu počeo pre dve godine:

“I pored očigledne činjenice da je ovo bestseler, i da je ovo jako čitana knjiga, ovo je i vrlo važan dokument o vremenima o kojima priča Žarko Laušević. Ono što je bilo najkomplikovanije kako od psihološke drame, koja je predstavljena u knjizi, naći pravu formu koja bi bila i istovremeno jasna i zanimljiva gledaocu. Prvu verziju je napisao Petar Mihajlović, da bi Bojan Vuletić dao svoju verziju, čime je napravljena konačna verzija, koja je malo zahtevnija za gledaoce ali je i razumljiva, a u svoju sredini stavlja umetnika. Za vreme rada na romanu smo se udaljili od knjige, ali smo ostali verni onome što je najvažnije, a to su motivi o kojima ova knjiga govori“, ispričao je Jeftić i istakao da je ovo serija o krhkosti ljudske duše i o tome kako jedan sekund može da promeni ceo ljudski život.

Reditelj i scenarista serije Bojan Vuletić, koji posle serije Porodica, ponovo sarađuje sa Firefly produkcijskom kućom je rekao da je pre svega imao osnovnu ideju da se udalji od knjige da bi probao da napravi što univerzalniju priču.

Promenom imena, dodatkom nekih novih likova, uspeo je da inkorporira i drugi sadržaj koji je uspevao da odgovori i osnovnim idejama same priče.

„Kad su me pozvali producenti da se uhvatim u koštac sa ovom pričom, nisam čitao knjigu. Kad sam je pročitao, pronašao  sam ono što mi je bilo najzanimljvije, a to je kako čovek i umetnik čiji je posao da širi humane vrednosti postaje izuzetno destruktivan. Svi oni koji se bave ovim poslom, znaju da je ova granica jako tanka.“ rekao je Vuletić nagalašavajući da svaka priča o epohi ustvari govori o sadašnjosti, kao i da svi mi moramo da se podsećamo stvari iz prošlosti da bi znali gde smo danas i kako vidimo sebe u budućnosti.

Dve žene u životu glavnog junaka tumače glumice Milica Janevski i Anđela Jovanović. Janevski tumači prvu suprugu Ivana Maslaća, i rekla nam je da joj zadatak nije bio nimalo lak.

„Ivanova prva supruga je neko ko je sa njim od početka, od trenutka kad je on postao glumac. Neko ko ga najbolje poznaje i ko je prošao sa njim sve i svašta. Neko ko je dostojanstven, i u tim novim okolnostima, neko ko je bio prinuđen da spašava porodicu. “

Anđela Jovaniović nam je otkrila da je velika privilegija raditi sa ovakvim ekipom, reditljem Vuletićem i fantastičnom glumačkom podelom.

„Kako sam dobila indikacije od reditelja, moj lik Ane je sunce u ovom svetu. I mislim da je ona neko ko donosi svelost u jednom mračnom trenutku i pruža mogućnost da postoji neki paralelni svet u kom ljubav može da pobedi. Ostaje uz svog čoveka do samog kraja.“

Ipak u centru pažnje je Milan Marić. Njegova nova glavna uloga, i ovog puta lika koji je samo utemeljen na starijem mu kolegi Lauševiću. Ipak i tema serije kao i put njegovog lika je mnogo kompleksiniji od pukog repliciranja dešavanja od pre trideset godina.

„Od kad smo krenuli sa pripremama, otvorilo se glavno pitanje šta je to pad. Šta za nas lično to znači. To može da zvuči filozofski, ali to je pitanje o kom ja razmišljam već više od godinu dana. I ostalo mi je pitanje bez tačnog odgovora. Od kad se rodite, svi vas pripremaju za uspon, a niko ti ne priča o tome šta se dešava kad padneš. Kako to izgleda, i šta posle? Kažu ti – ajde ustani, otresi prašinu, šta si ti. Ali kako dalje, i ko smo mi posle tog pada? I ko smo mi dok padamo? To su nepoznanice kojima smo se bavili i to je bila jedna zamka iz koje nismo mogli da ostanemo distancirani. Ova serija je zahtevala da otkopčamo sebe i iskustva sa nekim ličnim padovima. I da otvorimo temu o ovoj nepoznanici, jer ona to jeste. Kao kad se dete plaši mraka, a ne zna ni šta je mrak.“

Za kraj, sve nas je zanimalo šta je Žarko Laušević rekao za samu seriju, ali i za ulogu koju je Milan Marić odigrao. Bojan Vuletić nam je ispričao da su se videli samo jednom pre samog početka, da bi mu ispričao svoju viziju cele priče, dok je Marić ipak bio u malo bližem kontaktu sa starijim kolegom.

„Sa Žarkom sam se dva puta čuo. Jednom pre snimanja i jednom posle. Prvi put mi je kao starija kolega poželeo sreću. Iskoristili smo to vreme da pričamo o glumačkom poslu, i imao sam osećaj da mi govori – ja ti verujem. Čuli smo se i posle, kad je odgledao seriju. Mogu samo da vam kažem da sam srećan onim što sam čuo, a šta sam čuo nek ostane između as dvojice.“ ispričao nam je sa dečačakim osmehom mladi glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari