“Raša Plaović” Miodragu Mikiju Krstoviću 1Foto: Promo, Dragana Udovičić

Spadam u ljude kojima nagrada nešto znači, ali i van nagrade, zahvalan sam reditelju Sebastijanu Horvatu, i divnoj ekipi, pre svega Mileni Zupančič, mojoj partnerki u predstavi “Cement Beograd”, kaže Krstović za Danas

Prestižna nagrada „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama, u sezoni 2020/2021. pripala je Miodragu Mikiju Krstoviću.

Jedan od naših vodećih glumaca briljirao je ulogom Miloša u predstavi “Cement Beograd” u režiji Sebastijana Horvata, završnici trilogije inpirisane “Cementom” Hajnera Milera, koja je premijerno izvedena aprila ove godine, u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

– Spadam u ljude kojima nagrada nešto znači, to je dokaz da smo nešto dobro uradili. I van nagrade, zahvalan sam reditelju Sebastijanu Horvatu koji me je pozvao da igram u projektu “Cement Beograd”, i divnoj ekipi koja je tu okupljena. Pre svega velikoj glumici Mileni Zupančič, mojoj partnerki u predstavi. Zahvalan sam i upravniku Beogradskog dramskog pozorišta Jugu Radivojeviću što je dozvolio Horvatu da me pozove, iako nisam deo ansambla ove kuće, i zaista se radujem svim događajima vezanim za ovu predstavu. Igrali smo je i u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa i osvojili Gran pri “Mira Trailović”, tako da i nagradu “Raša Plaović” smatram zajedničkom, i “delim” je sa svima koji su učestvovali u nastajanju “Cementa Beograd” – kaže za Danas Miki Krstović.

U drami koja se bavi herojstvom danas, Krstović je izuzetnim glumačkim umećem ostvario lik starog, dementnog Beograđanina, i jednogalasnom odlukom žirija (kritičarka Dragana Bošković, glumci Dragana Varagić i Branislav Tomašević, rediteljka Đurđa Tešić i dramaturg Željko Hubač), osvojio nagradu “Raša Plaović”.

U vrlo oštroj konkurenciji za ovo priznanje, kako navodi NP, bili su i glumci: Miloš Biković, Olga Odanović, Ozren Grabarić, Miodrag Dragičević, Marta Bereš, Sanja Marković, Hadži Nenad Maričić i Katarina Marković.

Tradicionalno, “Raša Plaović” će svečano biti uručen Mikiju Krstoviću na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra u 12 časova, na Velikoj sceni, i on će biti njen 34. laureat.

Prvi dobitnik ove nagrade bio je Petar Banićević, 1988. godine, kada je ustanovljena, a zatim i 2001.

“Rašom” su potom ovenčani Lazar Ristovski, Branislav Ciga Jerinić, Branimir Brstina, Petar Kralj, Vera Čukić, Ljuba Tadić, Ksenija Jovanović, Tihomir Arsić, Dragan Mićanović (1997, 2004), Marko Nikolić, Miodrag Mrgud Radovanović, Mihailo Janketić, Predrag Ejdus, Tihomir Stanić, Vladan Gajović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Milan Gutović, Boris Isaković, Nikola Ristanovski, Boris Komnenić, Nataša Ninković, Igor Đorđević (2012, 2020), Vojin Ćetković, Dara Džokić, Slobodan Beštić, Nada Šargin, Olga Odanović, Nela Mihailović i Nenad Jezdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari