Rasprodati filharmonijski novogodišnji koncerti 1Foto: Marko Djoković

Da su novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije najtraženiji nastupi orkestra pokazalo se i ove godine. Za samo dva dana rasprodate su ulaznice za oba koncerta koji će se održati u četvrtak i petak, 29. i 30. decembra na Kolarcu od 20 časova.

Filharmonija će svirati džez i brodvejske melodije, zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom i A Buom, mladim kineskim džez pijanistom.

Za praznično raspoloženje u veselom ritmu Beogradska filharmonija će dočarati stil i atmosferu Amerike u prvoj polovini prošlog veka, kada su kulturnom scenom vladali džez i brodvejski mjuzikli. To je doba Velikog Getsbija, prohibicije i radijskih nastupa vrsnih muzičara. Uz pomoć radijskih aparata prvi nastupi čuvenih džezera kao i pesme iz popularnih mjuzikala „preselјeni“ su iz malih džez klubova u hilјade kuća i na taj način doprli do mnogobrojne publike.

Tako će Beogradska filharmonija za svoju publiku najpre izvesti Divertimento Leonarda Bernštajna i pokrenuti koncertnu atmosferu u ritmu bluza i sambe. A BU, sedamnaestogodišnji džez pijanista, zajedno sa filharmoničarima nastavlja u ritmu čarlstona u Geršvinovom Koncertu in F. Svoju fascinaciju džezom pokazaće i u kompoziciji „Ja imam ritam“ istog kompozitora koja se danas smatra jednim od džez standarda. Finale novogodišnjih koncerata biće jedan od omilјenih komada orkestara, ali i publike širom sveta. Šostakovičeva Džez svita br. 2 donosi prijemčive i pevlјive melodije, u kojima se orkestru pridružuju i saksofoni, gitara, harmonika, dva klavira i mnoštvo perkusija. 

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije predstavljaju idealnu priliku za „iskakanje“ iz klasičnog žanra i upuštanje u muzičko-scenske eksperimente. Klasičniji u odnosu na prethodne, program ovog „filharmonijskog dočeka“ publiku će vratiti u neka, lepša i bezbrižnija vremena, uvodeći u ono najlepše praznično raspoloženje kakvo se danas može videti u starim filmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari