"Rat i mir" Narodnog pozorišta na Pozorišnoj olimpijadi 1foto Marijana Janković Narodno pozorište u Beogradu

 

Predstava „Rat i mir“ po čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića gostuje danas (24. aprila) na Festivalu „Mitem“ u Budimpešti koji se ove godine održava kao glavni događaj 10. Pozorišne olimpijade, jedne od najprestižnijih i najistaknutijih svetskih teatarskih manifestacija.

Biće to treće učešće Narodnog pozorišta u Beogradu na „Mitemu“, koji okupljanjem umetnika iz različitih kultura nastoji da razmenjuje iskustva kroz moderne i klasične scenske postavke.

Prvi put to se dogodilo u aprilu 2016. godine sa Sterijinim „Rodoljupcima“ u režiji Andraša Urbana i tri godine kasnije, 2019, kada je, takođe s velikim uspehom, izveden Čehovljev „Ivanov“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Projekat „Pozorišna olimpijada“ osnovan je 1995. godine i u međuvremenu je evoluirao u događaj na kojem vodeća svetska pozorišta prikazuju svoje najbolje predstave.

Tokom tri meseca, od početka aprila do kraja juna, 400 pozorišta iz 58 zemalja širom sveta odigraće ukupno 750 predstava.

Moto ovogodišnje jubilarne Olimpijade, preuzet iz čuvenog dela poznatog mađarskog pisca Imrea Madača „Čovekova tragedija“ glasi: „O, čoveče, trudi se, bori se, imaj veru; i poverenje!”

Predstava „Rat i mir“ biće odigrana u Nacionalnom teatru u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari