Razgovor o knjizi "Koziji ustanak" Saše Mladenovića u kragujevačkom SKC-u 1Foto: Promo

Večeras u 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a održaće se razgovor o knjizi „Koziji ustanak” Saše Mladenovića.

Dva vremešna seoska momka sa grupom istomišljenika, u donkihotovskom naporu grade novi život u zagrljaju netaknute prirode. Ali njihov svet je brutalno napadnut. Ratni profiteri i prevaranti, lažnodiplomci, pseudorodoljupci, i vlasnici vlasti, nasrću i na goru i na vodu, i na čoveka i na Boga. Reke guraju u uske betonske cevi, kradu narodnu volju, seku i rasprodaju šume, promovišu lažnu nauku, kopaju rudnike trovačnice, slave šund i troše narodne pare.

Junaci ovog romana, Džontra i Gorča, veruju da se takvom zlu mora stati za vrat. Roman Saše Mladenovića Kozji ustanak, slika obične ljude, neiskvarenih duša i namera, odane prirodi i izvornim vrednostima, spremne da se bore za pravičnost, solidarnost i čovekoljublje i uspravan život na sopstvenoj zemlji. Pisac ne štedi aktere izmilele iz tmuše aktuelne stvarnosti.

Roman je inspirisan hrabrim meštanima sela Rakita. Mestom koje će postati simbol borbe u Srbiji. Stari i bolesni (ali ponosni i rešeni da se grumen rođene zemlje ne da) protiv alavih i moćnih predstavnika novog sveta koji će angažovati i batinaše.

O romanu će, pored autora, govoriti i urednik Milivoje Pajović.

Saša Mladenović je rođen i odrastao na reci Vlasini, u selu Kruševica. Diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, završio specijalizaciju iz medicinske biohemije na VMA gde trenutno radi.

Objavio je: romane „Rt dobre nade” (Zograf, 2006) i „Vaše karte, molim” (Viaprint, 2010) kao dramu „Guten Morgen Srbijo” (Ukronija, 2018).
Roman „Kozji ustanak”, napisao je na obali reke Bangui u Centralnoafričkoj republici koja ga je, životom koji se dešava na njoj, podsetila na davno prošlo vreme kada je Vlasina tekla svom svojom silinom dok je nisu prigušili izgradnjom minihidrocentrala.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari