Razgovor o Zrenjaninu i fotografijama u atrijumu muzeja 1Foto: muzej zrenjanin

Razgovor posvećen novinskoj fotografiji pod nazivom „Istorija života u slikama” biće održan u četvrtak, 28. jula 2022, u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Povod za okupljanje je zatvaranje izložbe „Zrenjanin o Zrenjaninu” koja predstavlja preko 60 dokumentarnih fotografija čiji su autori Branislav Milin i Ljuba Milosavljević, nekadašnji foto₋reporteri i urednici fotografije lista Zrenjanin.

Fotografije prikazuju istoriju Zrenjanina u drugoj polovini 20. veka, sfere života na kojima su radnici u fabrikama, ljudi na ulicama, tokovi konstrukcije odnosno dekonstrukcije pojedinih objekata, mostova, pa i čitavih istorijskih epoha.

Na predavanju će biti reči o novinskoj fotografiji, njenom značaju za list Zrenjanin, kao i o značaju i ulozi fotografije kao vizuelnog medija u okviru lokalnog i nacionanog nasleđa.

Na predavanju će govoriti Dalibor Bubnjević, generalni direktor, glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin, Jovan Njegović Drndak, foto-reportrer i urednik fotografije lista Zrenjanin, Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf Narodnog muzeja Zrenjanin i Ivana Arađan, viši kustos, istoričar umetnosti.

Izložba novinskih fotografija pod nazivom „Zrenjanin o Zrenjaninu”, organizovana je povodom 70 godina od osnivanja lista Zrenjanin i otvorena je početkom jula 2022. godine u Malom salonu zrenjaninskog muzeja. Izložene fotografije pripadaju arhivi nedeljnika Zrenjanin
i privatnoj kolekciji Branislava Milina, a snimljene su u periodu od šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog veka. Ovaj svojevrsni vremeplov vredno je svedočanstvo o razvoju Zrenjanina i onome što se u njemu dešavalo tokom druge polovine 20 veka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari