"Razgovori s prijateljima" Sali Runi 1

Mlada irska spisateljica Sali Runi našla se ove godine u najužem izboru za književnu nagradu „Dilan Tomas“, nagradu Keri Grupe za irski roman godine, kao i za nagrade „Dezmond Eliot“ i „Ratbouns Folio“.

Dok publika u Irskoj željno očekuje njen drugi roman koji će se zvati „Normalni ljudi“ i koji bi trebalo bi da se pojavi u septembru, na srpskom jeziku je izašla njena prva knjiga „Razgovori s prijateljima“ koju je s engleskog preveo Vuk Šećerović.

Glavna junakinja romana Frensis je opuštena mlada žena koja studira u Dablinu i želi da se okuša u pisanju. U njenom životu nalazi se nekoliko zanimljivih ljudi. Osim prijateljskih, stvara i neke druge veze što će sve junake dovesti do preispitivanja prirode prijateljskog, ali i svakog drugog odnosa.

Sali Runi u romanu govori o ženskom prijateljstvu koje postaje i nešto više, ali takođe preispituje i svet muško-ženskih odnosa. Način na koji to ova spisateljica radi se dopao i žiriju Sandej Tajmsa, koji joj je dodelio Nagradu za najboljeg mladog pisca prošle godine.

Beogradska Geopoetika poznata je po otkrivanju novih i na srpskom jeziku neobjavljivanih autora. Svoj izbor glavni urednik ove kuće Vladislav Bajac obrazložio je ovako: „Sali Runi piše moderno, ironično, duhovito, a iznad svega – razumljivo. Ona savršeno kontroliše ton svoga glasa i dosledno sprovodi disciplinu upotrebe ‘ravnog’ jezika. Majstor je dijaloga koji koristi kao tenisku loptu: rečenice samo preleću mrežu u oba pravca i ti udarci iznuđuju iskrene i zaslužene čitalačke aplauze. Zabava je obostrana; jedino se ne zna ko u ovoj igri više uživa – autor ili čitalac. Ova Irkinja je svojom pojavom ozbiljno zatalasala svetsku književnu javnost jer je unela novi, mladalački pogled u tako zvani običan život (i politiku), ali i stvorila hibrid romantične komedije i prpošne tragedije – realnu sliku puta u život“.

Sali Runi (1991) rođena je u Kaslbaru, u Irskoj. Za vreme studija američke i engleske književnosti, proglašena je za najboljeg govornika na Evropskom debatnom takmičenju. Diplomirala je englesku i američku književnost na Koledžu Triniti u Dablinu, gradu u kome sada živi i radi kao urednica u časopisu Stinging ?a“.

Svoje prve prozne tekstove objavljivala u časopisima i listovima Dablin rivju, Stinging ?aj.., a njen književni talenat prepoznali su i ugledni britanski mediji Gardijan, Sandej tajms, Obzerver, Ivning standard i Dejli telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari