Reditelj Boris Miljković ovogodišnji laureat nagrade Fondacije "Tanja Petrović" 1Foto: Natalija Jakovljević

Prestižna nagrada za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima koju dodeljuje Fondacija „Tanja Petrović“, ove godine je pripala filmskom reditelju i kreativnom direktoru Borisu Miljkoviću.

Kako se ističe u saopštenju Upravnog odbora fondacije, koji bira žlaureate ove nagrade, Miljkovićev angažman u različitim oblastima stvaralaštva, datira od osamdesetih godina, koje je ovekovečio na jedinstven način.

“U mnogim tekstovima se Boris Miljković naziva renesansnim čovekom. Taj opis je najprecizniji, jer se radi o umetniku, koji je lako prolazio kroz različite forme i izraze, uvek ostavši upečatljiv i poseban”, naveo je UO Fondacije “Tanja Petrović” koja je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u medijskim redakcijama kulture i izdavačkim kućama, Tanju Petrović. koja je bila i gradski sekretar za kulturu u Beogradu, posvetivši svoj profesionalni život kulturi i njenom promovisanju.

“U Borisovoj biografiji se navodi da je diplomirao na FDU u Beogradu, da je u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem Tuckom obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije, da je dobitnik najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, poput nagrade „Clio“, koja je ekvivalent za Oskara u tom poslu.

Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao u performansima na međunarodnim izložbama, radio u pozorištu i na fakultetima, ali je ostalo manje poznato da je započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“.

Svako ko iole poznaje ovdašnju pop kulturu, zna za emisije „Rokenroleri“, „‘Niko kao ja“, kao i brojne antologijske video spotove i filmove, poput „Ruski umetnički eksperimenti“, „Šumanović – Komedija umetnika“.

Miljković je osamdesetih godina sa svojim prijateljima koncpirao „“Novi talas’, jedan od najvažnijih umetničkih događaja u Jugoslaviji, koji do danas nije prevaziđen, istaknuto je u obrazloženju za nagradu, a bio je i među pionirima modernog advertajzinga, pa je neko vreme radio na Bliskom Istoku, u Africi, u Francuskoj…

“Bota pripoveda slikama, baš kao što nam slikama i vizuelnim sadržajem prenosi priče, što se najbolje vidi u filmu o Marini Abramović, „Povratak – Marina Abramović i njena deca“, a posebno kroz dokumentarni serijal, emitovan na RTS-u, ‘Put u budućnost’, u kome je predstavio istoriju likovne umetnosti na našim prostorima, od 1950. do 2000. godine, naveo je UO Fondacije “Tanja Petrović”.

Miljković je i dugogodišnji kreativni direktor u RTS-u, Između ostalog, kreirao je i video impresije performansa “Tišina Balkana”, koji je bio završni događaj Soluna – Evropske prestonice kulture, 1997, a deo njegovog savremenog video – rada predstavljen je na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu.

Nagrada Fondacije „Tanja Petrović“ novom laureatu svečano će biti uručena 28. februara u 14 sati, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari