Ričard StenliFoto: EPA-EFE/Susanna Saez

Kultni reditelj Ričard Stenli biće specijalni gost ovogodišnjeg Festivala srpskog filma fantastike koji se održava od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani kulturnog centra, potvrdio je danas FoNetu selektor festivala Jovan Ristić.

Festival ima takmičarske programe u domaćoj, regionalnoj i svetskoj selekciji, a filmovi se nadmeću za nagradu ‘Koskar“ što kako navodi Ristić, „kosturski Oskar“, jer festival baštini fantastiku, horor i fantaziju.

„Nagrade dodeljujemo prevashodno za kratkometražne domaće filmove, ali smo vremenom uključili i međunarodne filmove zbog takmičenja, razmene informacija, da ljudi vide kakva su kretanja u svetu i u regionu bivše Jugoslavije – šta se snima, šta se radi“, objasnio je Ristić, prenosi FoNet.

U srpskoj selekciji dodeljuju se tri nagrade – za najbolji film, režiju i scenario, dok se u ostalima selekcijama dodeljuje po jedna za najbolji regionalni i najbolji svetski film.

Ristić je najavio i dve premijere – češkog filma „Restore point“, koji će biti prikazan prvog dana festivala i američko-srpskog filma „Osam očiju“, kojim će festival biti zatvoren.

„Kao i svake godine imaćemo Zombi šetnju, koja je planorana za subotu“, rekao je Rustić dodajući da će najuspešnijim kreacijama biti dodeljene nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari