Refleksija sveta u kome živimo 1Foto: Promo

 – Socijalno angažovani filmovi sa posebnim autorskim pogledom na današnjicu, na čelu sa ruskim filmom „Where are we headed“ (Kuda smo krenuli) koji otvara festival, biće prikazani na ovogodišnjem, četvrtom Festivalu dokumentarnog filma DOK – najavio je Igor Toholj, umetnički direktor DOK festivala, juče u Kombank dvorani, gde se festival i održava od 17. do 20. februara.

U programu će biti 19 filmova i dve selekcije – glavni program i selekcija debitantskih dugometražnih filmova Enter DOK u kojoj se takmiči osam filmova.

Prema rečima Milene Debeljković, operativne direktorka, ove godine će biti dodeljene dve nagrade – Nagrada publike i nova nagrada Žiri publike, koji je sačinjen od pet članova koji nisu iz filmske branše, već ljubitelji filma.

Debeljković najavila da na DOK dolaze gosti iz Turske: rediteljka filma „Napušteni“ Nuraja Kajadžan Sinbil, koja će organizovati radionicu na temu Kraudfandinga i reditelj filma „Vreme za odlazak“ Orhan Tekeogl.

Povodom filma otvaranja „Kuda smo krenuli“, istaknuto je da je dobtnik nagrade na IDFA festivalu, a da je na DOK festu u takmičarskoj selekciji.

– Ruski film autora Ruslana Fedotova koji je osvojio nagradu za najbolji debitantski film na IDFA-i je vrhunsko dokumentarno ostvarenje koje vraća nadu u sposobnost autora da na superioran način artikuliše filmski jezik, bez suvišne verbalizacije. Film je snimljen za 80 dana u moskovskom metrou, i taj svet koji autor uspeva da prenese je refleksija sveta u kojem danas živimo – istakao je Toholj.

– Pored debitanata, tu su i dva doajena jugoslovenske i srpske dokumentarne produkcije: Milan Belegišanin sa filmom „Zaostvaština majstora“, koji govori o Branku Ivatoviću, snimatelju koji je radio na nekim od antologijskih filmova – „Kapetanu Lešiju“ i „Leptirici“, „Banović Strahinji“… dodao je umetnički direktor festivala.

„Zaštitnik srpske baštine u ratnim uslovima“, poslednji film na kome je radio nedavno preminuli prijatelj i kolega festivala Andrija Dimitrijević, profesor montaže i prodekan na FDU, u tandemu sa Miroslavom Batom Petrovićem, drugo je ostvarenje domkumentarističkih veterana na festivalu.

Toholj je izdvojio i film angažovan u oblasti životne sredine – „Animal“ (Životinja), koji je bio na Kanskom festivalu i muzički dokumentarac „Sound of us“ (Naš zvuk) koji istražuje našu sposobnost da kao homosapiensi artikulišemo zvuk kroz izvođenje muzike.

– Naglasio bih i filmove „Vera brda pomera“ koji svedoči o poduhvatu grupe pravoslavnih monahinja koje pokušavaju da izgrade manastir na steni iznad norveškog fjorda. Tu, kaad dođu u dodir sa drugom kulturom, počinje da se odmotava klupko. Potom, poljski film „Nikakav heroj“ u kome je osoba sa invaliditetom glavni filmski junak, paraolimpijski sportista u tinejdžerskim iskušenjima – ponudio je još ponešto sa festivala Toholj.

On je izdvojio i film „Mali Sačmo“, intrigantnu priču za ljubitelje džeza jer govori o „dvosturkom“ životu Luj Armstronga.

U filmu Armstrongova vanbračna ćerka, koja se nedavno pojavila u medijima, svedoči o očevom paralelnom životu sa dve porodice.

Toholj je na kraju napomenuo da je misija DOK festivala da se omasovi poseta bisokopu kada je u pitanju dugometražni dokumentarni film, koji je u ekspanziji u svetu poslednje dve decenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari