Remek-dela u programu A1 Kinoteka letnji bioskop: „Smrt u Veneciji“, „Zmijsko jaje“, „Borselino“, "Lepota poroka"... 1Foto promo Kinoteka

 

Projekcijom hit filma „Tar“ Toda Filda, sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi, koji je za ovogodišnji Oskar bio nominovan u šest najvažnijih kategorija, 15. jula ponovo počinje da radi A1 Kinoteka letnji bioskop na terasi Doma Vojske Srbije, a do 31. avgusta pred našim filmofilima će biti izbor od 48 naslova koje čine antologijska ostvarenja svetske i domaće kinematografije.

Ovaj uzbudljiv program odvijaće se svake večeri u 21 sat, najavljuje Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

– I ove godine nastavljamo sa projektom A1 Kinoteka letnji bioskop, jer verujemo da Beograd kao i svaka metropola zaslužuje bioskop pod otvorenim nebom. Za publiku smo pripremili poznata ostvarenja iz ove i prethodnih dekada. kao što su „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Imitacija života“ Daglasa Sirka, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Borselino“ Žaka Derea, sa Žan Pol Belmondom i Alenom Delanom, „Velika iščekivanja“ Alfonsa Kuarona, „Belfast“ Keneta Brane, „Perfektni stranci“ Paola Đenoveza, „Dauntonska opatija: Nova Era“ i mnoga druga, kao i 20 kultnih ostvarenja domaće kinematografije koja su digitalno restaurisana u okviru projekta A1 Kinoteka“ – kaže Pantelić.

Remek-dela u programu A1 Kinoteka letnji bioskop: „Smrt u Veneciji“, „Zmijsko jaje“, „Borselino“, "Lepota poroka"... 2
Foto promo Kinoteka

Urednica A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, Ksenija Zelenović, u najavi programa ističe svojevrsni vremeplov, koji je i filmski i emotivni.

– Uz specifičan doživljaj i užitak u remek delima sedme umetnosti, u autentičnoj letnjoj atmosferi i jedinstvenom pogledu na centar Beograda, gledaoci će biti u prilici da se podsete nekih filmova koje su voleli, pogledaju filmove koje su propustili, ili po ko zna koji put uživaju u možda nekom od svojih omiljenih filmskih ostvarenja – kaže Zelenović.

Među 20 digitalno restaurisanih klasika koji će se prikazivati ponedeljkom, sredom i petkom, neki od filmova koji će se naći na repertoaru su „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „Nešto između“ i „Petrijin venac“ Srđana Karanovića, „Tajvanska kanasta“ i „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, „Poseban tretman“, „Pas koji je voleo vozove“ i „Čuvar plaže u zimskom periodu“ Gorana Paskaljevića, „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Ko to tamo peva“ Slobdana Šijana.

Remek-dela u programu A1 Kinoteka letnji bioskop: „Smrt u Veneciji“, „Zmijsko jaje“, „Borselino“, "Lepota poroka"... 3
Foto promo Kinoteka

Povodom stogodišnjice od rođenja legendarnog glumca Mije Aleksića (1923 – 1995), publiku očekuje i premijera digitalno restaurisanog filma „Pusti snovi“ (1968), rediteljke Soje Jovanović.

Prema rečima Dejana Turka, generalnog direktora A1 Srbija i A1 Slovenija, u životu najviše pamtimo iskustva koja su za nas jedinstvena.

– A1 Kinoteka letnji bioskop je, uveren sam, jedno takvo iskustvo. O tome najbolje govori broj prošlogodišnjih posetilaca, koji je premašio osam hiljada. Sa velikim zadovoljstvom i ovog leta postavljamo filmsko platno na krovu Doma Vojske i Beograđanima pružamo priliku da uživaju u digitalno restaurisanim klasicima i novim ostvarenjima pod vedrim nebom“ – ističe Turk.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21 časova, po ceni od 300 dinara.

U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, sa početkom u 21.15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari