Film „Nešto između“ premijerno prikazan u digitalnoj verziji 1Foto: Promo

Digitalno restaurirana verzija filma „Nešto između“ reditelja Srđana Karanovića premijerno je prikazana u sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovo kultno ostvarenje jugoslovenske kinematografije iz 1982. godine osvojio je brojna priznanja, između ostalog na Filmskom festivalu u Puli ali i nagradu publike na prestižnom svetskom festivalu u Kanu.

Prava umetnička dela ne zastarevaju pa je tako slučaj i sa ovim filmom. Čini se da je ovaj film aktuelniji danas nego onda kad je prvi put prikazan, a u to smo se uverili i u Jugoslovenskoj kinoteci. Zato je digitlizacija ovakvih ostvarenja dragocena jer im ona daje „savremenu patinukojom se „stari sjaj“ ne gubi već dodatno pojačava.

Gledajući ovaj film nadolazili su pravi pravcati retro fleš bekovi poput stare telefonske govornice koja danas više ne postoji, a urezana je u kolektivno sećanje svih onih koji su živeli osamdesetih godina na ovim prostorima.

Pored vrhunskog estetskog doživaljaja u kojem može da se uživa gledajući scene Beograda, film se iz današnje perspektive može posmatrati kao i ozbiljna sociološka analiza na osnovu koje se može rekonstruisati tadašni svakodnevni život. Isto tako u ovom filmu možemo pronaći uzroke raspada celokupnog tadašnjeg sistema i kako se to odražava na sudbinu, karakter i život pojedinca.

Film „Nešto između“ premijerno prikazan u digitalnoj verziji 2
Foto: promo

Premijeri digitalne verzije u Jugoslovenskoj kinoteci prusutvovao je i sam reditelj Srđan Karanović, koji je rekao da je za glavnu ulogu izabrao brodvejsku glumicu.

Glumica Gorica Popović je navela da je to film koji odiše jednim pravim beogradskim mangupskim duhom i da je na neki način predvideo šta će nam se dešavati kasnije.

Kompozitor filma Zoran Simjanović je ispričao da je bio „očajan“ dok je radio muziku zbog malog budžeta i problema pronalska autentične „američke muzike“ ali da je na kraju ispalo sve baš kako treba.

Premijera filma „Nešto između“ je 13. digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

https://www.youtube.com/watch?v=72OudZxpTx0

Besplatne projekcije

Digitalno restaurinai film beogradska publika će imati priliku da ga pogleda u najboljem kvalitetu slike i tona na besplatnim projekcijama 14. decembra u dva termina, u 18 časova i u 20.30 časova. Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari