Renomirani filmski akteri odlučivaće o nagradama: Saznajte ko je u međunarodnom žiriju 51. FEST-a 1Foto: FEST/Promo

O nagradama glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a odlučivaće petočlani međunarodni žiri kojim predsedava Jelena Mitrović, a ostali članovi su Jovana Stojiljković, Petar Benčina, Vinko Brešan i Laza Razanajatovo, saopštili su organizatori, a prenosi Nova.rs.

 

Žiri će odlučivati o nagradama Beogradski pobednik za najbolji film FEST-a, režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debi. Podsećamo, u konkurenciji je 17 filmova iz 15 država.

Jelena Mitrović (45) je filmski producent i vanredni profesor na FDU u Beogradu. Producirala je više od 20 dugometražnih ostvarenja među kojima su – „Klopka“, „Besa“, „Klip“, „Krugovi“ i „Otac“. Ovi filmovi su ostvarili značajan međunarodnu uspeh. Prikazani su na više od 800 festivala širom sveta i osvojili više od 200 međunarodnih nagrada. Izabrana je za člana prestižne internacionalne mreže Producer’s on the Move na filmskom festivalu u Kanu 2010. godine. Član je Evropske filmske akademije i Upravnog odbora producentske mreže Ace Producers. Radi u producentskoj kući „Baš čelik“ .

Renomirani filmski akteri odlučivaće o nagradama: Saznajte ko je u međunarodnom žiriju 51. FEST-a 2
foto: Nebojša Babić

Jovana Stojiljković (30), srpska pozorišna, filmska i TV glumica, jedna je od najtalentovanijih dramskih umetnica svoje generacije. Proslavila se u serijama “Vera”, “Južni vetar“, „Senke nad Balkanom“, „Područje bez signala“ i „Jutro će promeniti sve“, koja joj je donela nagradu „Milena Dravić“ (Fedis). Dobitnica je i mnogih drugih prestižnih priznanja – za ulogu u filmu „Panama“ nagrađena je na festivalima Sinema siti u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu i Filmski susreti u Nišu. Stalni je član pozorišta Atelje 212.

Petar Benčina (38), srpski pozorišni, filmski i TV glumac koji je srca publike osvojio ulogom u filmu „Toma“. Popularnost je stekao ulogama u serijama „Pogrešan čovjek“, „Komšije“, „Žigosani u reketu“ i „Državni službenik“. Stalni je član Beogradskog dramskog pozorišta i laureat njihove nagrade „Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji doprinos pozorišnom životu Srbije.

Renomirani filmski akteri odlučivaće o nagradama: Saznajte ko je u međunarodnom žiriju 51. FEST-a 3
Foto: EPA/ ALEXANDER RUESCHE

Vinko Brešan (59) je međunarodno priznati hrvatski filmski reditelj poznat po originalnom rediteljskom pristupu i crnohumornim ostvarenjima. Sa prvim dugometražnim filmom, „Kako je počeo rat na mom otoku“ (1996), osvojio je priznanja u Puli i na Festivalu istočno-evropskog filma u Kotbusu. Drugo ostvarenje, „Maršal“ (1999), donelo mu je nagradu za režiju u Karlovim Varima, a treći film „Svjedoci“ (2003) devet odličja sa festivala u Berlinu, Karlovim Varima, Jerusalimu, Rimu, itd. Godine 2008. snimio je „Nije kraj“, prvi posleratni film u hrvatsko-srpskoj produkciji. Od 2004. je direktor Zagreb filma.

Laza Razanajatovo je reditelj, scenarista i producent. Predsednik je Sveafričkog saveza scenarista i reditelja (APASER) i aktivno uključen u projekte zazaštitu prava afričkih autora. Osnivač je i direktor Susreta kratkometražnog filma Madagaskara. U poslednjih 15 godina producirao je filmove većine mladih madagaskarskih reditelja. Do sada je bio član žirija brojnih filmskih festivala (Berlin, Kenija, Tunis).
Pedeset prvi Beogradski filmski festival – FEST 2023. trajaće od 24. februara do 5. marta. Podsećamo, nagradu „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari