Retrospektiva Dušana Makavejeva u Njujorku 1Dušan Makavejev Foto: Stanislav Milojković

Povodom godišnjice smrti velikog reditelja Dušana Makavejeva, njujorški Filmski arhiv antologija priređuje retrospektivu njegovih filmova, koju su osmislili Greg de Kuir i Pavle Levi.

Na programu pod nazivom „Dušan Makavejev, oslobođeni film“ su sva ostvarenja na samo za jugoslovensku i srpsku kinematografiju važnog filmskog autora. Kako stoji u najavi Arhiva, to je prva velika severnoamerička retrospektiva ovog svetski poznatog reditelja u poslednjih 25 godina.

Upamćen po svom iščašenom smislu za humor, provokativnom i pionirskom metodu montaže, i po svom beskompromisnom političkom angažmanu, Makavejev je temeljno doprineo zlatnim godinama modernizma u evropskom i svetskom filmu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

NJegovim odlaskom 2019, svetska filmska kultura izgubila je istinskog diva, navodi se još na sajtu institucije koja je priredila ovaj omaž Makavejevu.

Retrospektiva je otpočela sinoć prikazivanjem kratkih Makavejevljevih filmova, kao i „Rupe u duši“, a sve do 8. marta publika će moći da vidi i kultna ostvarenja: „Čovek nije tica“, „LJubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a“, „Nevinost bez zaštite“, „WR – Misterije organizma“, „Sweet Movie“, „Montenegro, or Pigs and Pearls“, „Koka kola kid“, „Manifesto“,“Gorila se kupa u podne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari