Retrospektiva velikog ukrajinskog i evropskog autora Sergeja Loznice na 28. Sarajevo Film Festivalu 1foto promo/28. Sarajevo Film Festival

Publika će imati priliku da vidi nagrađivana igrana ostvarenja „Moja radost“, „U magli“, „Donbas“, dokumentarce „Majdan“ i „Babin Jar“, kao i kratke filmove „Portret“, „Refleksije“, „Rediteljska verzija“ i „Noć u operi“, kojima se ukrajinski reditelj svrstao među najvažnije savremene sineaste

 

Ovogodišnje, 28. izdanje Sarajevo Film Festivala prikazaće retrospektivu filmova slavnog ukrajinskog scenariste, reditelja i producenta Sergeja Loznice, laureata nagrade Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Izbor filmova jednog od najvažnijih autora evropskog filma biće prikazan u okviru festivalskog programa „Posvećeno“ (Tribute To).
Publika će imati priliku da vidi njegova igrana ostvarenja „Moja radost“, „U magli“, „Donbas“, dokumentarce „Majdan“ i „Babin Jar“, kao i kratke filmove „Portret“, „Refleksije“, „Rediteljska verzija“ i „Noć u operi“.

Sarajevo Film Festival je u prošlosti već sarađivao sa Loznicom – na omnibusu „Mostovi Sarajeva“, za koji je režirao kratki film „Refleksije“, a u okviru Tribute to programa biće prikazani „Refleksije. Rediteljska verzija“, Loznicina proširena verzija kratkog filma originalno napravljenog za omnibus.
Jedan od najvažnijih predstavnika ukrajinske kinematografije, posebno dokumentaristike, započeo je karijeru 1996. godine, i do sada je režirao 25 nagrađivanih dokumentarnih filmova i četiri igrana.

Njegov dugometražni prvenac „Moja radost“ (2010) svetsku premijeru doživeo je u glavnoj konkurenciji kanskog festivala, a drugi igrani film „U magli“ 2012) na istom festivalu osvojio je međunarodnu nagradu kritike FIPRESCI.

I treće igrano ostvarenje Sergeja Loznice, „Nežno stvorenje“, 2017. bilo je u programu jednog od najprestižnijih svetskih festivala, a 2018. za film „Donbas“ osvojio je nagradu za najbolju režiju, u kanskoj selekciji Un Certain Regard.

Njegov dugometražni dokumentarac „Majdan“ (2014), hronika ukrajinske revolucije, takođe je doživeo svetsku premijeru na Séance Special Festivalu u Canu.

Kasniji dugometražni dokumentarni filmovi, „Događaj“ (2015), „Austerlitz“ (2016), „Proces“ (2018) i „Državni pogreb“ (2019), predstavljeni su na specijalnim projekcijama Venecijanskog filmskog festivala.

Prošle godine, Loznica je dobio je specijalnu nagradu žirija u Canu za „Babin Jar.Kontekst“.

Njegov najnoviji film, „Prirodna istorija destrukcije“, premijerno je prikazan ove godine, u posebnom programu 75. Kana.

 

Nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, Sergeju Loznici svečano će biti uručena 12. avgusta, na ceremoniji otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari