“Rez” Mišela Azanavisijusa i “Pamfir” Dmitra Suholitkija - Sobčuka na zatvaranju 29. Festivala evropskog filma Palić 1Rez, foto: Festival evropskog filma Palić

Poslednjeg festivalskog dana, u petak, 22. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću u Glavnom takmičarskom programu, u 21 čas, biće prikazan film “Rez” Mišela Azanavisijusa (van konkurencije), a u 23 časa film “Pamfir” Dmitra Suholitkija-Sobčuka.

U filmu “Rez” stvari krenu po zlu kada malu filmsku ekipu, koja snima niskobudžetni film o zombijima, napadnu pravi zombiji. Film je adaptacija kultne japanske zombi komedije “One Cut of The Dead” Šiničiro Uede.

Pamfir, glavni junak istoimenog filma, želi da bude običan porodični čovek, međutim, okolnosti ga teraju da se te želje odrekne i on svojoj porodici mora da pomogne na drugi način.

U selekciji “Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću, na repertoaru će biti filmovi “Igrani film o životu” Dovil Šarutit i “Dodo” Panosa H. Koutrasa.

Glavna junakinja ostvarenja “Igrani film o životu”, Dovil, saznaje da joj je otac preminuo. Nema vremena da ga oplakuje jer mora hitno da organizuje sahranu, nastojeći da zadrži sećanje na njega kao na dobrog čoveka.

“Rez” Mišela Azanavisijusa i “Pamfir” Dmitra Suholitkija - Sobčuka na zatvaranju 29. Festivala evropskog filma Palić 2
Igrani film o životu, foto: Festival evropskog filma Palić

U filmu “Dodo” Mariela i Pavlos, bračni par na ivici bankrota, u svojoj luksuznoj vili u Atini spremaju dugo očekivano venčanje ćerke Sofije i bogatog naslednika. Međutim, pojavljuje se dodo, vrsta ptice izumrla pre 300 godina i sa sobom donosi apsolutni haos.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazano ostvarenje “Odraz” Valentina Vasjanovića, u kome je hirurg iz Ukrajine zarobljen od strane ruskih vojnih snaga na ratnoj teritoriji u Istočnoj Ukrajini. Nakon što ga puste na slobodu, on se vraća u svoj jednostavni dom, i pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući odnos sa ćerkom i bivšom ženom.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Plava lisica” Jožefa Pačkovskog. Radnja prati zgodnog vlasnika džez kluba koji posećuje svog starog prijatelja, srećno oženjenog svojom lepom suprugom. Žena se nestrpljivo priprema za dolazak muškarca, ali susret dobija neočekivani preokret – optužena je za neverstvo.

U selekciji “Eco Dox” u Art bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Monoblok” koji se bavi istoimenom plastičnom stolicom – najprodavanijim komadom nameštaja svih vremena. Film prikazuje kako jedna ovakva stolica osvaja svet – Vendler dekonstruiše naš kompleksni svet i svodi ga na pitanje onoga što je potrebno za srećan život.

Program EFA Shorts se u petak održava od 15 časova u bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Ujka Tudor” Olge Lukovnikove, “Sunhuova kuća” (Jose Magro), “Mučenik” (Fernando Pomares), “Prirodna smrt” jednog miša (Katharina Huber) i “Vesti” Lorin Terezi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari