Rezanje i režanje kao sudbina 1Foto: Đurađ Simic

Publika Festa imaće 27. februara u Kombak dvorani priliku da vidi dugometražni igrani film „Reži“ Koste B. Đorđevića, režisera mlađe generacije koji je javnosti najpoznatiji po svom prvencu „S/kidanje“.

Kao i u prvom filmu u fokusu su mladi, ali ovog puta nije reč samo o večitoj temi neuzvraćenoj ljubavi, već pre svega o jednom od najakutnijih problema današnjice – vršnjačkom nasilju.

Radnja filma, snimljenog u produkciji beogradske „Kinematografske kuće“, smeštena je u jedan vreli avgustovski dan u kom tinejdžerka Aja, njena drugarica i drugovi iz kraja, na beogradskom asfaltu traže, kako kaže autor, načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim: „Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju. Ajina potreba i potraga za ljubavlju, od nečeg što je izgledalo kao vesela avantura, prerasta u dramu koja će obeležiti njihove mlade živote.“

Glumačku ekipu predvode dve mlade glumice Kristina Jovanović i Đurđina Radić, poznatija kao Điks (Djixx), koje su publici poznatije iz sveta muzike, a u ostalim ulogama su Mladen Sovilj, Marko Janketić, Milan Čučilović, Radoslav Rale Milenković… Đorđević sa ponosom ističe da njegove junakinje svojom harizmom nose film i veruje da će to osetiti i publika, ali i kritičari i da mogu ponoviti uspeh koji je zahvaljujući, između ostalog „S/kidanju“, pre pet godina doživeo tadašnji glavni glumac Nikola Rakočević, koji je proglašen jednom od evropskih mladih nada filma. No, režiser, koji je i koproducent, smatra da je čitava ekipa, iskazala izuzetnu posvećenost i da je to svojevrsni pečat ovog ostvarenja.

Filmu su, kaže Đorđević za Danas, prethodila opsežna istraživanja koja su pretočena u scenario. Iz trejlera, koji je dostupan pre premijere, probija surovost, ali Đorđević u njoj vidi samoodbranu mladih koji su, uveren je, najviše na udaru društva, za njih su često i najbliža okolina, kao i čitavo društvo prava mašina za mlevenje mesa. Zbog toga je film, iako su mladi u prvom planu, namenjen svim uzrastima, posebno onima koji se o deci staraju, roditeljima, pedagozima i, naravno, političkim elitama u čijim rukama je sistem obrazovanja i vaspitavanja.

Đorđević se trudio, kaže, da ne pridikuje, već da prikaže kakav je život mladih, a na pitanje da li jedan dan dovoljan da se postigne prava slika odgovara potvrdno:

„Često se velike stvari u našim životima događaju u kratkom periodu, pa je moguće i čitav život svesti na jedan dan. Uveren sam da će publika prepoznati u kolikoj meri jedan događaj, jedna nepromišljenost može dovesti do neočekivanih posledica.“

Vršnjačko nasilje nije ekskluzivitet Srbije, pa posle premijere i prikazivanja u domaćim bioskopima, „Reži“ očekuje festivalska turneja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari