Rigips ploče kojima je zaklonjen čuveni užički mozaik "Titovo Užice" uskoro će biti uklonjene 1Foto: Narodni muzej Užice

Vredan mozaik „Titovo Užice“ koji je, pre nekoliko dana, potpuno zaklonjen rigips pločama, tokom rekonstrukcije u poslovnom prostoru koji je zakupila kompanija N Sport u centru Užica, uskoro će biti ponovo vidljiv i dostupan Užičanima.

Nakon pisanja Danasa, problem će, najavljeno je, biti rešen jer su dogovor o tome postigli čelnici Grada i kompanije N Sport, koja će u tom privatnom poslovnom prostoru otvoriti prodavnicu sportske opreme.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla za Danas da je  postigla dogovor sa predstavnicima kompanije N Sport o tome da se sporne rigips ploče uklone.

„Razgovarala sam jutros sa predstavnicima N Sporta i vlasnikom prostora i dogovorili smo se da predstavnici N Sporta, u roku od dva dana, uklone rigips ploče, kako bi mozaik bio i dalje vidljiv“, kazala je za Danas gradonačelnica.

Rigips ploče kojima je zaklonjen čuveni užički mozaik "Titovo Užice" uskoro će biti uklonjene 2
Gradonačelnica/Foto: Nenad Kovačević

Ona je dodala da „mozaik nije oštećen“, te da su „rigips ploče postavljene ispred tog umetničkog dela“, koje je poznati užički akademski slikar Radomir Vergović izradio 1976. godine u holu prostora koji je, u to vreme, pripadao nekadašnjoj Jugobaci u centru Užica.

Posle uklanjanja spornih rigips ploča, kazala je gradonačelnica, „Narodni muzej Užice će, u narednom periodu, pokrenuti proceduru za zaštitu mozaika“.

„Za sada je najvažnije da smo rešili problem i da će mozaik, vrlo brzo, ponovo biti dostupan građanima“, poručila je gradonačelnica.

Direktor N Sporta Dalibor Šarić je potvrdio za Danas da će ta kompanija ukloniti sporne rigips ploče.

„U naredna dva dana to ćemo ukloniti. Mi smo društveno odgovorna kompanija i to ćemo učiniti u interesu Užica“, rekao je za Danas Dalibor Šarić, direktor te beogradske kompanije.

Rigips ploče kojima je zaklonjen čuveni užički mozaik "Titovo Užice" uskoro će biti uklonjene 3
Police i rigips ploče umesto mozaika/ Foto: Privatna arhiva

On je istakao da je „N Sport zakupac poslovnog prostora“ u kome se nalazi mozaik, ali nije želeo detaljnije da govori o tome kako se desilo to da vredno umetničko delo bude zaklonjeno rigips pločama, radi postavaljanja polica sa patikama za prodaju.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, najavila je da će ta ustanova naći način da zaštiti vredan mozaik, dimenzija tri sa dva metra.

„Pokrenućemo neophodne procedure kako bi se mozaik zaštitio kao kulturno dobro i deo našeg kulturnog nasleđa iz socijalističkog perioda“, kazala  je za Danas direktorka Muzeja.

„Tu proceduru, objasnila je „Narodni muzej Užice započeće uskoro, u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu“.

Rigips ploče kojima je zaklonjen čuveni užički mozaik "Titovo Užice" uskoro će biti uklonjene 4
Slavica Stefanović/Foto: Nenad Kovačević

S druge strane, oglasio se Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) i ocenio da „zazidani mozaik pokazuje pravi odnos gradskih čelnika prema kulturi Užica, koje će biti prestonica kulture 2024. godine, pod slogonom „Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!“, u okviru projekta Ministarstva kulture“.

„Zahtevamo od gradske vlasti da delo našeg istaknutog umetnika i sugrađanina Radomira Vergovića, izmesti i izloži na prikladnom javnom prostoru, sačuva ga kao vredno kulturno nasleđe za one koji dolaze i tako pokaže da im je ideja da se kulturno nasleđe zaista vidi, a ne da se krije zidovima“, poručuju iz Gradskog odbora SSP.

Umetnik oduševljen „odbranom“ njegovog mozaika

Rigips ploče kojima je zaklonjen čuveni užički mozaik "Titovo Užice" uskoro će biti uklonjene 5
Radomir Vergović/Foto: Nenad Kovačević

„To je sjajna vest“, bio je oduševljen Rade Vergović, autor mozaika, nakon što mu je novinar Danasa saopštio da će njegovo delo ponovo biti vidljivo. „Nemam reči da opišem svoje oduševljenje, a bio sam duboko razočaran time šta su uradili. Pomislio sam – kako to da će Užice naredne godine biti prestonica kulture Srbije, a ovamo se sklanjaju kulturna dobra, koja bi trebalo da se štite i čuvaju za nove generacije“, bio je veoma emotivan ugledni i poznati užički umetnik, čija uspešna karijera traje duže od pola veka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari