Konačno završena sanacija nedavno rekonstruisanog dečjeg bazena u Užicu: Posle velikih problema i probijenih rokova 1Bazen nakon sanacije/ Foto: N. Kovačević

Posle skoro dve godine od početka rekonstrukcije, za koju se ispostavilo da nije obavljena kako treba, pa je puklo dno malog dečjeg bazena na užičkoj Plaži, zbog čega je usledila njegova sanacija, radovi na tom objektu su konačno završeni.

Rekonstrukcija je počela krajem avgusta 2021. godine i trebalo je da se završi uoči letnje sezone naredne godine, ali nije. Odgovorni su navodili da su razlozi za kašnjenje, između ostalog, niske temerature zimi i  vrućine leti.

Pre dve godine, rečeno je da će radovi, koji se finasniraju iz gradskog budžeta,  koštati 20 miliona, a u septembru prošle godine cifra je povećana na 38,5 miliona dinara zbog, kako su objašnjavali gradski zvaničnici, dodatnih radova.

Konačno završena sanacija nedavno rekonstruisanog dečjeg bazena u Užicu: Posle velikih problema i probijenih rokova 2
Naprslo dno bazena/ Foto: N. Kovačević

Epilog užičkog graditeljskog skandala dogodio se u septembru prošle godine, pred sam kraj rekonstrukcije. Tada je, pri redovnom pražnjenju rečne vode iz kupališta na Plaži, puklo dno bazena, koji se nalazi uz samu reku Đetinju, u centru grada.

I pored toga što je, kako su navodili nadležni, projektom predviđeno da bazen može da izdrži pritisak rečne vode, ispostavilo se da je optećenje izazvao upravo taj pritisak.

Projekat rekonstrukcije je uradila agencija Omega, izvođač radova je Dijamant invest, takođe iz Užica, a za nadzor je bilo zaduženo JP Užice razvoj.

Kako bi se, nakon negodovanja javnosti, utvrdilo zbog čega je bazen oštećen, Grad je angažovao stručnjake sa beogradskog Građevinskog fakulteta. Izveštaj o tome je, krajem prošle godine, javnosti ponudio dr Miloš Marjanović, docent na tom fakultetu.

U zaključku je navedeno da je dno sa keramičkim pločicama naprslo zbog „nedovoljne količine ugrađene armature u gornju zonu ploče bazena“ i da „ugrađeni beton odgovara marki MB 20, umesto projektom predviđene marke MB 30“.

Konačno završena sanacija nedavno rekonstruisanog dečjeg bazena u Užicu: Posle velikih problema i probijenih rokova 3
Foto N. Kovačević

U izveštaju se navodi i to da „ne postoji geotehnička dokumentacija na osnovu koje je, u fazi projektovanja, bilo moguće utvrditi inženjersko-geološke i geotehničke karakteristike terenana“ na kome se nalazi bazen.

Takođe, utvrđeno je da su oštećenja nastala i zbog redosleda izvođenja radova, a te i ostale propuste su potkrepili stručnjaci sa beogradskog fakulteta egzaktnim podacima i ponudili projekat sanacije.

Potom je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević poručila da „troškove sanacije neće snositi Grad, već odgovorni za propuste“.

Sporazumom sa Gradom, Dijamant invest, koji je obavio rekonstrukciju, obavezao se, u martu ove godine, da će za sanaciju platiti skoro 8,7 miliona, a projektant oko 2,3 miliona dinara po osnovu polise osiguranja od odgovornosti.

Dva meseca kasnije, nakon spovedene javne nabavke, Grad je angažovao nišku firmu MKL Inženjering da sanira bazen za iznos nešto veći od 10,3 miliona dinara i u roku od 45 kalendarskih dana, od uvođenja u posao.

Konačno završena sanacija nedavno rekonstruisanog dečjeg bazena u Užicu: Posle velikih problema i probijenih rokova 4
Miloš Milivojević/Foto: N. Kovačević

Niška fima je počela radove polovinom maja ove godine, ali zbog poplava posle jakih kiša koje su zadesile delove Užica, kako objašnjava za Danas Miloš Milivojević, direktor JP Užice razvoj,  oni nisu mogli da se odvijaju u takvim vremenskim prilikama, ali su završeni pre nekoliko dana.

„Radovi su zahtevali suvo vreme, zbog lepljenja karbon traka i drugih procedura“, dodao je Milivojević.

Kaže da su obavljene sve tehničke provere kompletne opreme, da je bazen hlorisan i napunjen vodom iz gradskog vodovoda.

„Poštovali smo sve preporuke Građevinskog fakulteta, pa i to da se prvo vodom napuni bazen, a tek onda kupalište na Plaži“, rekao je za Danas Milivojević i naveo da su predstavnici Građevinskog fakulteta nadgledali sanaciju.

Konačno završena sanacija nedavno rekonstruisanog dečjeg bazena u Užicu: Posle velikih problema i probijenih rokova 5
Nenad Đokić/Foto: N. Kovačević

U upravi užičkog JP Veliki park, koje upravlja Plažom, kažu da će bazen početi da radi nakon što Zavod za javno zdravlje Užice, utvrdi kvalitet vode u njemu.

„Predstavici Zavoda su uzeli uzorke vode za analizu i rezultati bi trebalo da budu poznati u sredu, 19. jula. Očekujemo da će biti dobri i da će bazen tada početi da radi“, kazao je direktor tog preduzeća Nenad Đokić.

„Po odluci Gradskog veća“, dodao je, „korišćenje bazena, tokom ove kupališne sezone, biće besplatno“, a potom naveo da je to preduzeće „već organizovalo spasilačku, tehničku i redarsku službu“.

Užički Skadar na Bojani

Užičana su negodovali zbog načina na koji su se radovi odvijali, a oglasio se i Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) i naveo da „strpljenje Užičana nije beskrajno“ i da ih gradska vlast „brutalno vređa i ponižava bahatošću, nemarom, nesposobnošću i neispunjavanju preuzetih obaveza“.

„Kako je bazen javno dobro, a ne njihovo privatno vlasništvo, nisu nešto preterano zainteresovani da zadovoljavaju potrebe građana“, navode u SSP-u i poručuju vlasti da taj „neimarski poduhvat“ proglasi za „užički Skadar na Bojani i uvrsti ga u turističke znamenitosti grada, da ljudi dođu i da se čude“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari