Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 1Dečji bazen u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević

Jesu li hladna zima, rat u Ukrajini, ekonomska kriza, letnje žege ili samo nesposobnost lokalne vlasti razlozi za to što posle duže od jedne godine od početka rekonstrukcije nevelikog dečjeg bazena na užikoj plaži, ti radovi nisu završeni.

U gradskoj vlasti, nakon nekoliko obećanja o rokovima, kažu da će rekonstrukciju završiti uskoro, „za koji dan“.

Nikola Maksimović, sada bivši direkror JP Užice razvoj, tokom početka prve faze radova, 24. avgusta prošle godine, koja je završena krajem novembra, objasnio je da je početak rekonstrucije kasnio, da će se ta faza završiti za 90 dana i da će koštati 20 miliona dinara.

Projekat je, naveo je, uradila firma Omega projekat, a izvođač je Dijamant invest.

Zimi je hladno

Druga faza je trebalo je da traje 120 dana, da se završi do početka ovogodišnje kupališne sezone i da košta, rekao je Maksimović, 13 miliona dinara.

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 2
Nikola Maksimović/ Foto Nenad Kovačević

„Nastavak radova pomeren je za ovu godinu (2022. prim.autora) zbog tehnologije izvođenja radova za vreme niskih temperatura, odnosno zbog postavljanja pločica“, rekao Maksimović, početkom marta ove godine i kazao da bi rekonstrukcija trebalo da se završi do početka kupališne sezone.

 

Dva meseca kasnije, naveo je da se nada da će radovi biti gotovi u istom roku.

„Potrudićemo se da što više radova završimo do kraja juna, eventualno početka jula. Rok za završetak je bio 120 dana, ali pokušaćemo da završimo do početka kupališne sezone“, rekao je tada Maksimović za Danas.

Ne kasni se mnogo

Međutim, novi direktor tog preduzeća Miloš Milivojević tvrdi da radovi „ne kasne mnogo, da je trebalo da se završe 15. avgusta i da će se završiti za nekoliko dana“.

Projekat za drugu fazu, dodao je, bio je spreman i Grad je, sa tim projektom, nameravao da konkuriše za sredstva kod određenih ministarstava.

„Pošto je ta podrška izostala, odlučeno je da Grad sam izdvoji sredstva i to je  odložilo početak i završetak radova druge faze“, kazao je Milivojević.

On je ponudo drugačiju računicu o vrednosti radova, rekavši da će sve koštati 38,5 miliona dinara jer je, dodao je „prva faza koštala 20,9 mliona, a druga 17,6 miliona dinara“.

Letnje vrućine i rat u Ukrajini

Nakon objašnjenja njegovog prethodnika da su radovi pomereni za ovu godinu zbog niskih temperatura tokom zime, Milivojević je, kao jedan od razloga za novo kašnjenje naveo i visoke temperature ovoga leta.

„Izvođaču radova smo produžili rok za 30 dana, jer su u julu i prvoj polovini avgusta bile izuzetno visoke temerature i nije bio u mogućnosti da postavlja keramičke pločice u najtoplijim delovima dana, već je to činio samo u ranim jutranjim časovima“, rekao je Milivojević.

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 3
Miloš Milivojević/Foto: Nenad Kovačević

O razlici od 5,5 miliona dinara između početne i konačne vrednosti radova, objasnio je da je „na predlog stručnog nadzora urađena dodatna hidroizolacija bazena i proširen obuhvat zaštitne ograde radi bezbednosti dece“, a potom naveo i druge razloge.

„Kada se budžet pripremao u novembru prošle godne, nisu mogle da budu ukalkulisane cene koje su povećane zbog pandemije korone, rata u Ukrajini i krize u svetu. Poskupeo je građevinski materijal i sve ostalo, pa smo morali da obezbedimo dodatna sredstva“, kazao je direktor JP Užice razvoj.

Očekivana nesposobnst

Međutim, u užičkoj opoziciji navode da je taj projekat još jedan dokaz o nesposobnosti lokalne vlasti naprednjaka.

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 4
Željko Bacotić Foto_Nenad Kovačević

„To je očekivano od naprednjaka. Zanimljiva je i vrednost tih radova, koji će na kraju, sa PDV-om, možda premašiti 40 miliona dinara. Kako očekivati od njih da će ispuniti predizborna obećanja o izgradnji obilaznice oko grada, koju su često pominjali i ranije, tunela kroz Kadinjaču i kliničkog centra u Užicu, ako nisu u stanju da rekonstruišu mali dečji bazen“, pita se dr Željko Bacotić, predsednik užičkih demoktara.

Katarina Mićunović, predsednica IO GrO Stranke slobode i pravde, navodi da građani „svedoče o šibicarskoj politici lokalne vlasti o tome ispod koje čaše su prva i druga faza, probijeni budžet i rokovi“.

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 5
Katarina Mićunović/Foto: Nenad Kovačević

„S druge strane, na privatnim parcelama i nadomak plaže, brzinom svetlosti niče „Užice na vodi“, bez probijanja rokova i pravdanjem kašnjenja ratom u Ukrajini“, ocenila je Mićunović i poručila da „to nije prvi put da lokalna vlast, uz bespotrebno rasipanje novca građana Užica, iskazuje nesposobnost da završi ono što započne“.

I Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije u užičkoj skupštini, navodi da radovi traju mnogo duže od planiranog roka i da se „cena radova, kao i svakog  projekta vlasti čiji je stožer SNS, značajno uvećala“.

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 6
Avram Ilić/Foto: Nenad Kovačević

„Krajem avgusta 2021. godine, kada su počeli radovi, tadašnji direktor je naveo da će trajati 90 dana i da će koštati 20 miliona dinara, a danas se to zaboravlja i iznose se novi podaci“, ocenio je Ilić .

„Živimo u savremenom svetu, a Užice zaostaje u mnogo čemu i sve ide sporo, a očigledan primer za to je dečji bazen. Mnogo nas sve to košta i na kraju, kada se sve to završi, opet ćemo kasniti za drugima“, poručio je Avram Ilić.

Sklonjena investitorska tabla

Zašto kasni završetak rekonstrukcije dečjeg bazena na gradskoj plaži u Užicu 7
Foto: Nenad Kovačević

Na samom gradilištu nema investitorske table, iako je to zakonska obaveza investitora. Ona je sklonjena iza žbuna i naslonjena na zid oronulog i obližnjeg hotela Turist. Na njoj je flomasterom napisano početak druge faze 15. april“, a završetak „avgust 2022“ bez navođenja kog dana u avgustu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari