Veliki bazen bez vode, u malom previše hladna, a deca treniraju na suvom: Zašto je Partizan morao da izađe iz Sportskog centra Banjica? 1Foto: Aleska Petrovski

Po ulasku u Sportski centar Banjica kao nakon apokalipse, bazen u kojem su stasavale generacije reprezentativaca bez vode i u jako lošem stanju. Temperatura vode u malom bazenu 20.6 stepeni celzijusa, a optimalna bi trebalo da bude 27.

U toku je trening mlađih kategorija, ali ne u vodi nego na suvom. Ulazak u mali bazen se jako slabo praktikuje. Kroz razgovor s nekim od prisutnih se čuju rečenice da li ste se istuširali, ima li tople vode? — da bar malo iskoristite članarinu.

Prizor koji se vidi je neopisiv vode nema u bazenu, koji bez vode izgleda kao raka spremna za Partizan i vaterpolo reprezentaciju Srbije.

Zatvoreni bazen Sportsko rekreativni centar Voždovac — Banjica nije u funkciji od 26. jula, tako brojni korisnici kupališta među kojima je Vaterpolo klub Partizan nisu u prilici da se bave sportom.

Partizan je najtrofejniji srpski klub sa sedam titula prvaka Evrope i rasadnik najboljih vaterpolista, koji čine okosnicu vaterpolo reprezentacije Srbije, koja je od 2000. Srbiji donela medalju sa svih Olimpijskih igara od tada odigranih.

Veliki bazen bez vode, u malom previše hladna, a deca treniraju na suvom: Zašto je Partizan morao da izađe iz Sportskog centra Banjica? 2
Foto: Aleksa Petrovski

Tokom letnjih meseci crno-beli su trenirali na otvorenom bazenu Banjica. Ipak, zbog vremenskih prilika od početka jeseni je to neizvodljivo.

Partizan je udomljen na bazenima 11. april, SRC Tašmajdan i u Obrenovcu. To je donelo nove probleme pošto je Plivački klub 11. april tako ugrožen jer je izgubio termine na svom novobeogradskom bazenu.

Mlađe kategorije kluba imaju neredovne treninge uz veoma otežan rad, pa su prinuđene da treniraju u malom bazenu na Banjici, koji nema grejanje.

Partizan ima pravo na osam sati treninga dnevno

U otvorenom pismu Partizana navode da klub nije dobrodošao na nekolicini bazena zbog dugovanja. Crno-beli to ne prihvataju. Kako kažu prilikom dogovora sa opštinom Voždovac predavanjem Banjice na rukovodstvo javnoj upravi sklopljen je dogovor da Partizan narednih 50 godina ima obezbeđeno osam sati svakodnevno za trening na Banjici. Ukoliko opština nije sposobna da obezbedi termine na matičnom bazenu Partizana, dužni su da omoguće treninge na drugim gradskim bazenima navode u klubu.

Predrag Vukčević, koordinator mlađih kategorija u VK Partizan, predočio je kako je raditi s najmlađima u uslovima kakvi vladaju na Banjici:

– Kada smo saznali da bazen neće biti u funkciji osetili smo dozu neverice, ali smo morali što pre da pristupimo nalaženju rešenja i načinu da zaštitimo naše male dečake kako bi mogli da nastave da treniraju i ostanu na okupu. – objašnjava Vukčević.

Trenutno niko nije odustao od treninga, a Vukčević se nada da to neće ni biti slučaj.

Sportski direktor Partizana Dejan Jovović je pojasnio kompletan problem i kako se došlo do trenutnog rešenja.

– SRC Voždovac je najavio da će sanirati nastale probleme na bazenu krajem jula. Ali, krajem avgusta nama stiže obaveštenje da oni neće sanirati kvar. Bili smo u situaciji da 1. septembra kada počinje sezona, mi nemamo bazen za trening. Tada znamo da su bazeni u Beogradu kojih nema mnogo popunjeni. Reakcijom gradonačenika Aleksandra Šapića dobijamo termine na bazenima 11. april i Tašmajdan – kaže Jovović.

Direktor Partizana ne krije da je bazenu došlo vreme za rekonstrukciju, ali navodi da dok je Partizan upravljao bazenom on uvek bio u funkciji.

– Bazen je zreo za rekonstrukciju od 1973. kada je sazidan nije prošao kroz obimnu rekonstrukciju. Ipak, Banjica je radila uvek u vreme sankcija i bombardovanja. Bazen je od 1992. do 2021. bio u nadležnosti Partizana, bilo je problema, ali su rešavani u roku od nedelju dana. Nikada se nije desilo da bazen ne radi dva i po meseca kako je danas slučaj i nenazire se kada će problem biti rešen – dodaje Jovović.

Entuzijazam ljudi u klubu ne jenjava. Kao i uvek treneri na Banjici su usredsređeni na uspehe Partizana, a posledično i na reprezenativne.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Veliki bazen bez vode, u malom previše hladna, a deca treniraju na suvom: Zašto je Partizan morao da izađe iz Sportskog centra Banjica? 3
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari